Aν και ο Ιανουάριος ξεκίνησε δυναικά για τις τράπεζες όλα δείχνουν ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που στην ουσία θα σημάνει και την επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, πηγαίνει πίσω, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις πια, να κάνουν λόγο για τον Μάιο, αφού τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank σε σχέση με τον ερχόμενο Φεβρουάριο που ήταν το αρχικό σχέδιο.
Εν αναμονή του νέου νόμου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ο τραπεζικός τομέας είναι σε επαγρύπνηση για την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επιστροφή του ελέγχου των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Προαπαιτούμενο, είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων.
Ταυτόχρονα, μέσω του νέου νομικού πλαισίου θα δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να μπορεί μέσα από δημόσιες προτάσεις να αποχωρεί σταδιακά από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στις οποίες συμμετέχει, ακόμη και σε διάστημα νωρίτερο της τριετίας, που το σημερινό πλάισιο θέτει ως μίνιμουμ χρονικό διάστημα για την πώληση συμμετοχών του Ταμείου. Σήμερα, το ΤΧΣ μπορεί να πουλήσει τις μετοχές που κατέχει στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς μόνο στους κατόχους που θα θελήσουν να εξασκήσουν το σχετικό δικαίωμα και όχι σε στρατηγικό επενδυτή, με αποτέλεσμα να καθυστερεί έτσι η επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια και η εξ αυτού, αποδέσμευση του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα.
Παράλληλα με την επικείμενη αλλαγή του νόμου, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των stess tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν στις τράπεζες και θα κρίνουν το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία άλλωστε είναι η αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή που θα κοινοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων στις διοικήσεις των τραπεζών, προς τα τέλη του μήνα.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν το συνολικό ποσό της νέας ανακεφαλαιοποίησης που θα απαιτηθεί για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, είναι μεταξύ άλλων, ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και ο τρόπος υπολογισμού των εποπτικών κεφαλαίων για τις Εθνική, Αlpha, Πειραιώς και Eurobank. Ως προς τον χρόνο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, αυτός προσδιορίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να επιλεγεί και να οριστικοποιηθεί η μεθοδολογία πάνω στην οποία θα στηριχθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής. Η επιλογή αυτή θα κριθεί και θα συναποφασισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα, η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα .
Θεωρητικά, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα των stress tests δεν επιφυλλάσουν εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλέον έχουν καλυφθεί για θέματα επισφαλειών, μέσα από τα πρόσφατα επιχειρησιακά σχέδια (business plans) τα οποία επεξεργάσθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Εκτός απροόπτου, οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν θα καλύπτουν, όπως πιστεύουν οι τραπεζίτες, τις τρέχουσες ζημιές από τις επισφάλειες των δανείων, για το διάστημα της επόμενης τριετίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οποίους είχε κάνει, η αρμόδια Blackrock.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr