Στο πλαίσιο της επίσκεψης, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρηματικών πελατών και υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank Κύπρου και του ομίλου Eurobank, όπου ο κ. Μεγάλου παρουσίασε τις προοπτικές του Ομίλου Eurobank, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της κυπριακής θυγατρικής κ. Μιχάλης Λούης αναφέρθηκε στη δυναμική της Τράπεζας στην Κύπρο παρά το δυσμενές περιβάλλον της κρίσης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση του Οικονομικού Συμβούλου της Eurobank κ. Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα «Κύπρος: H κρίση ως ευκαιρία».
Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κρίσης και επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να συμβάλουμε και εμείς στην ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας. Να προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας στους μεγάλους ιδιώτες πελάτες μας, στις κυπριακές επιχειρήσεις, τους Κύπριους θεσμικούς επενδυτές και τους διεθνείς μας πελάτες. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις πρωτοβουλίες, ώστε να επανέλθει σύντομα η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέλιξη που θα ωφελήσει όλους μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Κυπριακής Oικονομίας παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει κυρίως λόγω της ύφεσης και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για εμάς, η Κύπρος αποτελεί μια σημαντική επενδυτική πρόκληση την οποία αξιοποιούμε με όραμα, σχέδιο και συστηματική δουλειά, αλλά κυρίως με ικανά και άξια στελέχη.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας στην Κύπρο, κ. Μιχάλης Λούης, στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων πως «όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουμε ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και να φτιάξουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που να βασίζεται στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας και πλούτου παρά στην κατανάλωση».
Παρουσιάζοντας τις εξελίξεις που αφορούν στις προοπτικές του Ομίλου, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στις έντονες αλλαγές που βιώνει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και οι οποίες διαμορφώνουν ένα καινούριο τραπεζικό τοπίο. «Οι εξελίξεις αυτές βρίσκουν τον Όμιλό μας, που αποτελεί έναν από τους τέσσερεις συστημικούς τραπεζικούς πυλώνες της χώρας, στο στάδιο συγχώνευσης με το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και με τη Νέα Proton Bank. Ο διευρυμένος όμιλος Eurobank που δημιουργείται με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, έχει σύνολο ενεργητικού € 82,1 δισ. (pro-forma), απασχολεί περί τους 20.000 εργαζόμενους και διαθέτει δίκτυο άνω των 1.100 καταστημάτων συνολικά. Ο Όμιλός μας, επανακεφαλαιοποιημένος πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δρομολογεί ήδη την περαιτέρω ενδυνάμωση του κεφαλαιακού δείκτη και την επάνοδό του στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». Οσον αφορά στις προοπτικές του Ομίλου ο Διευθύνων Σύμβουλος υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η επανιδιωτικοποίηση του Ομίλου μας να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 και πραγματοποιούνται ήδη εντατικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με το ΤΧΣ που είναι ο κύριος μέτοχος του Ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δις ευρώ περίπου, με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ενώ θα αξιολογηθεί η δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Τράπεζας από έναν ή μία ομάδα θεσμικών επενδυτών», προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
Στο πλαίσιο των επιχειρηματικών συναντήσεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση μελέτης από τον Οικονομικό Σύμβουλο της Eurobank και Επικεφαλής των Οικονομικών Ερευνών του Ομίλου καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη, η οποία αποτιμά την πρόοδο των πρώτων μηνών εφαρμογής του Προγράμματος Προσαρμογής της Κύπρου και το πως η κυπριακή οικονομία αντιδρά στο σοκ των αποφάσεων του περασμένου Μαρτίου. Περιλαμβάνονται επίσης επικαιροποιημένες προβλέψεις για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ, κατά τα έτη 2013 και 2014.
Στη μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, στην περίπτωση της Κύπρου, υπάρχει ανάγκη ιδιαίτερης έμφασης στις επενδύσεις και στη μείωση του κόστους εργασίας, καθώς και σε πολλές άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Κύπρος ευνοείται ιδιαίτερα από ένα σχετικά αποτελεσματικό Δημόσιο τομέα. Δεν γνωρίζουμε αν η Κύπρος καταφέρει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για μια νέα πορεία ισόρροπης ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης. Γνωρίζουμε, όμως, τη συνταγή επιτυχίας, δηλαδή το πώς μετατρέπεται η κρίση σε ευκαιρία. Η συνταγή αυτή έχει ως ακολούθως: Το πρώτο μέλημα είναι η γεω-στρατηγική επιλογή της Κύπρου για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται να έχει επιτευχθεί παρά τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου 2013. Το δεύτερο μέλημα είναι οι Κύπριοι να ακολουθήσουν με συνέπεια και ταχύτητα τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναβολής των ιδιωτικοποιήσεων, για παράδειγμα, θα έχει αρνητικά μόνον αποτελέσματα, αφού δεν συμφέρουν την οικονομία οι καθυστερήσεις. Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας βασίζεται στη γρήγορη εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων. Οι καθυστερήσεις μπορεί να εκτρέψουν την πορεία της οικονομίας και να καταλήξουν να επιφέρουν περαιτέρω περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα στο μέλλον.
Επιπλέον, οι μεγάλες επιλογές του Μνημονίου πρέπει να γίνουν ιδιοκτησία των κυπριακών κυβερνήσεων και να μην θεωρούνται ως έξωθεν επιβαλλόμενες. Το τρίτο είναι η ανάγκη ενός συγκεκριμένου και επεξεργασμένου μοντέλου ανάπτυξης για την Κύπρο. Πρέπει να γίνει σαφές ότι το Μνημόνιο δεν είναι υποκατάστατο ενός μοντέλου ανάπτυξης. Το Μνημόνιο περιέχει τις αναγκαίες, αλλά όχι τις ικανές συνθήκες που θα φέρουν την ανάπτυξη.
Τέλος, όσον αφορά στην πορεία και τις προοπτικές της Eurobank Κύπρου, η Τράπεζα συνεχίζει να παρουσιάζει καλά αποτελέσματα, παρά την έντονα αρνητική συγκυρία που προέκυψε από τις αποφάσεις του Μαρτίου και που σηματοδότησαν την κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο για το πρώτο εξάμηνο του 2013, η Eurobank Κύπρου διατήρησε ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, η οποία ανήλθε στα €13,2 εκατ. μετά τους φόρους, ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο 38,7% (Capital Adequacy Ratio), ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα και χαμηλή βάση κόστους λειτουργίας. Επιπλέον, η Eurobank Κύπρου ισχυροποίησε την ήδη ηγετική της παρουσία στους τομείς των Μεγάλων Επιχειρήσεων, της Διαχείρισης Περιουσίας Ιδιωτών, της Τραπεζικής Διεθνών Εταιρειών και των Κεφαλαιαγορών.
Με όπλα την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, την πλεονάζουσα ρευστότητα και τη χαμηλή βάση κόστους, που τη θωρακίζουν απέναντι στις οποιεσδήποτε επιπτώσεις από το παρόν μακροοικονομικό περιβάλλον και την καθιστούν ικανή να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της, η Eurobank Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την κυπριακή οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr