Το μόνο σιγουρο είναι ότι θα πρέπει να εκδοθεί ένας αριθμός μετοχών, που θα καλύψει μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1,5 - 2 δισ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το ύψος των νέων αυτών μετοχών δεν θα είναι χαμηλότερο από τα 50 σεντς. Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά πρώιμο για να υιοθετηθεί οι προβλέψεις που υπάρχουν εκφράζουν ιδιαίτερες αισιόδοξες σε ότι αφορά την υπερκάλυψη της αύξησης από τα funds που έχουν ήδη καταγραφεί.
Ανφορικά με τη λειτουργία της τράπεζας η διοίκηση η οποία έχει εξαντλήσει τις επαφές με το σύνολο των μεγάλων πελατών, εκφράζει την αισιοδοξία για την πορεία στην πραγματική οικονομία με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στον πάτο της ύφεσης και στην κορύφωση των NPLs ("κόκκινων" δανείων).
Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει μέχρι και την τελευταία στιγμή αντιρρήσεις μέσα στην τρόικα για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης όλα δείχνουν ότι η εισφορά των ιδιωτικών κεφαλαίων είναι η μόνη οδός.
Στην ίδια κατεύθυνση όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ζημιά του ΤΧΣ το οποίο ήδη έχει βάλει στην τράπεζα 5,8 δισ ευρώ με την τιμή να διαπραγματεύεται στο 50% περίπου της αύξησης. Από κει και πέρα εάν συνυπολογιστεί η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων με 1,5 - 2 δισ ευρώ στις χαμηλότερες τιμές που εκτιμά η αγορά ανακύπτει μία αλλαγή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και σοβαρή ζημιά για το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που τείνουν να προσεγγίσουν τις παραδοχές που έχουμε λάβει υπόψη μας, η υποαξία που θα γράφει το ΤΧΣ, μετά από μία τέτοια εξέλιξη, θα κυμαίνεται στα 2 δισ ευρώ.
Μακροπρόθεσμα θα προσμετρηθεί η πιθανή ανάκαμψη της μετοχής εφόσον η σημερινή διοίκηση επιτύχει να οδηγήσει την τράπεζα μέσα από τα σημαντικά ενυπάρχοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος των σημερινών υποαξιών που καταγράφει το Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση όμως η προσωρινή υποαξία του Ταμείου θα προσμετρηθεί αθροιστικά στο όλο εγχείρημα που επιχειρείται της επιτάχυνσης δηλαδή της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών με στόχο την επιστροφή κεφαλαίων για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών 2014 - 2016 του ελληνικού δημοσίου.
ΤΧΣ
Με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο θα διενεργηθεί η εξάσκηση των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των συστημικών τραπεζών για τη σταδιακή επαναγορά των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τους ιδιώτες μετόχους κατά την πρώτη περίοδο που ξεκινά στα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ, οι αλλαγές στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο την τρέχουσα περίοδο και οι οποίες αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης των μετοχών που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, δεν θα θεσμοθετηθούν άμεσα και δεν θα επηρεάσουν την προσεχή πρώτη άσκηση των warrants των συστημικών τραπεζών.
«Η εξάσκηση των warrants το Δεκέμβριο θα γίνει με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο» ξεκαθάρισε στέλεχος του ΤΧΣ.
Σημειώνεται πως η διαδικασία άσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών θα ξεκινήσει την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου με τα warrants της Alpha Bank, θα ακολουθήσει την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου η άσκηση των warrants της Εθνικής Τράπεζας και θα ακολουθήσει στις 2 Ιανουαρίου 2014 η Τράπεζα Πειραιώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr