Ενδεχομένως να μην μεταβληθεί ιδιαίτερα η δραστηριοποίηση της Εθνικής σε Βαλκάνια και Τουρκία από τη στιγμή που θα πουλήσει ποσοστό μέχρι 67% στην ΠΑΝΓΑΙΑ, εισπράξει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από τον Αστέρα και βρει αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2014.
Την άποψη αυτή εκφράζουν Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, καθώς κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις και επαφές της διοίκησης, τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη Νέα Υόρκη, όσο και κατά τις επαφές εκπροσώπων ξένων funds το περασμένο διάστημα στην Αθήνα, η διοίκηση της τράπεζας αποβλέπει στην βελτίωση κατά1,5% έως 2% των δεικτών της σε κεφαλαιακή επάρκεια. Εξέλιξη η οποία βάζει την τράπεζα ευθέως ανταγωνιστικά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα, θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την Ελληνική οικονομία και να περάσει στην κερδοφορία από τη νέα χρονιά.
Αυτός είναι και ο λόγος που η εμπορευσιμότητα στη μετοχή το τελευταίο διάστημα έχει σχεδόν διπλασιαστεί και οι ξένοι θεσμικοί που τοποθετούνται, διαβλέπουν τα οφέλη για την τράπεζα, όταν πριν από μερικούς μήνες, η καχυποψία ήταν τέτοια, σε βαθμό που πολλοί να πιστεύουν ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για την αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τους διαχειριστές που παρακολουθούν πολύ στενά τις τραπεζικές εξελίξεις στη χώρα μας, η πώληση της Πανγαία και της NBG Asset Management καθώς και η συζητούμενη συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Arch Re δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει καταθέσει η τράπεζα στην DG Comp.
Επομένως, επιφέρουν κεφαλαιακή ενίσχυση που δεν έχει προϋπολογισθεί και έτσι δημιουργούν πρόσθετα περιθώρια στην Εθνική να επαναδιαπραγματευθεί κρίσιμα ζητήματα, όπως ο βαθμός μείωσης της παρουσίας της στο εξωτερικό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της. Όπως είναι γνωστό, η Εθνική αναπτύσσει δραστηριότητα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια και Αλβανία, εκτός της γνωστής συμμετοχής της στην Τουρκία μέσω της Finansbank. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του ομίλου της ΕΤΕ στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, διαμορφώθηκαν στα περίπου 13,5 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το υπόλοιπο δανείων του ομίλου στη Βουλγαρία διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ, στα Σκόπια στο 1 δισ. ευρώ, στην Αλβανία στα 900 εκατ. ευρώ, στη Ρουμανία στα 800 εκατ. ευρώ και στη Σερβία στα 900 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr