Κερδίζουν τη μάχη των... ισολογισμών οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και την ένταξή τους στο ΤΧΣ. Στο πλαίσιο της γενικότερης «αντεπίθεσης» των τραπεζών στα τραπεζικά δρώμενα - με την έννοια της επιστροφής στις παραδοσιακές εργασίες που εισφέρουν και έσοδα σε τόκους και προμήθειες (μέσω του ανοίγματος της χρηματοδότησης, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη) - θετικά προσμετρώνται η μείωση του κόστους σε κάθε επίπεδο. Συγκεκριμένα, μειώθηκε το κόστος των τραπεζών από την πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που ήδη ακολουθούν καθοδική τροχιά, έχοντας υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 4%, μετά από σειρά ετών.
Μειώθηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA
Αντίστοιχα, μειώθηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), με την αποκατάσταση της χρηματοδότησης από τα κανάλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από όπου αποκομίζουν όφελος . Μάλιστα εκτιμάται ότι η αντικατάσταση ρευστότητας 50 δισ. ευρώ μέσω δανεισμού από την ΕΚΤ , μείωσε τα έξοδα από τόκους των τραπεζών κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Σε όλες αυτές τις μειώσεις κόστους, σημαντική μερίδα έχει ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους, που προέκυψε στο τραπεζικό σύστημα μέσα από μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και μέσα από προγράμματα εθελουσίας εξόδου και αντίστοιχες εναλλακτικές αποχώρησης. Στην κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε φυσικά και η μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν τη μείωση του λειτουργικού κόστους στο επίπεδο του 30% συγκριτικά με την αρχή της κρίσης, το 2008.
Ισχυρές κεφαλαιακά οι τράπεζες τον Ιούλιο
Οι τράπεζες θα δώσουν έμφαση από τον επόμενο μήνα στην κατά γράμμα εφαρμογή των νέων επιχειρησιακών τους σχεδίων,όπως αυτά θα έχουν ήδη εγκριθεί, αφού σε όλες τις συστημικές τράπεζες, ακόμη και σε όσες διατήρησαν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα επιτυγχάνοντας το 10-12% της κάλυψης κεφαλαίων από ιδιώτες, βασικός μέτοχος δεν είναι άλλος από το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Εξ ου και είναι στην κρίση του αν θα εγκρίνει νέα σχήματα εξαγορών, συγχωνεύσεων,στρατηγικών συνεργασιών. Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν τον Ιούλιο ισχυρές κεφαλαιακά, με πρόσθετα «μαξιλάρια ασφαλείας» που αναγκαστικά δημιούργησαν για να αντιπαρέλθουν των επιπτώσεων της κρίσης. Μέλημά τους, θα είναι η διαχείριση της λειτουργίας και των δομών, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συνεργειών. Αιχμή του δόρατος στα νέα business plans, η αναδιάρθρωση των νέων ομίλων , όπως διαμορφώθηκαν από τον πρόσφατο κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου (με την Alpha που απορροφά την Εμπορική, την Πειραιώς που απέκτησε τη Γενική, τη Millennium και τις κυπριακές κλπ).
Η ΑΜΚ των τραπεζών αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον
Επίσης, ενδέχεται να ανακάμψουν τα έσοδα από παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, όπως οι τόκοι και οι προμήθειες, καθώς και αυτό που προέρχονται από χρηματοοικονομικές πράξεις, βοηθούντος των αποτιμήσεων. Ηδη, το θετικό μήνυμα από την πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας τιο Μάιο αποτυπώθηκε στην αγορά, στο χρηματιστήριο, στις τιμές των ομολόγων δημιουργώντας ένα πολύ συντηρητικό ακόμη και «εύθραστο» κλίμα ευφορίας, πλην όμως,...ευφορίας. Αλλωστε η ίδια η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναζωπύρωσε «ίσως...εξ ανάγκης» το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο, εκτός από τις Alpha, Εθνική και Πειραιώς, αναμένεται να αποτυπωθεί και στις αυξήσεις κεφαλαίου της Αttica Bank και της Probank. Υπενθυμίζεται ότι η Probank έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση για τις 21 Ιουνίου, για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 222 εκατ ευρώ και η Attica Bank με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, ΤΣΜΕΔΕ, προχωρεί σε αύξηση κεφαλάιου 200 εκατ ευρώ, παράλληλα με αντίστοιχου ύψους έκδοση ομολογιακού δανείου.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr