«Δεν ανακαλούνται τα πακέτα που έγιναν στην Eurobank για την Εθνική», αυτό δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Γιώργος Προβόπουλος.
Να σημειωθεί όπως ανάφερε νωρίτερα το «R», στον αέρα βρίσκονται οι μετοχές Εθνικής που έχουν στα χέρια τους οι πρώην μέτοχοι της Eurobank που συμμετείχαν στην διαδικασία της προαιρετικής ανταλλαγής μετοχών στο πλαίσιο της συγχώνευσης. Υπάρχει θέμα και αναζητείται λύση, υποστηρίζουν στο «R» κορυφαίες πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναζητεί τη χρυσή τομή μετά την «αναβολή» του deal.
Πρόκειται για ζήτημα που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε θέσει στην τρόικα προτού η συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών μπει στον... πάγο, κάτι που δεν ήθελαν να ακούσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να γίνει η αντίστροφη διαδικασία προς τους μετόχους πια της Εθνικής για την Eurobank. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα επαναληφθεί η διαδικασία έκδοσης ενημερωτικού από την Eurobank.
Εθνική - ΥΠΟΙΚ: Περιθώρια επανεξέτασης της συγχώνευσης
Σημειωτέον, ότι τόσο η Εθνική, όσο και το υπουργείο Οικονομικών, από την Κυριακή το βράδυ κιόλας, δεν μιλούσαν καν για ναυάγιο του χαρακτηρισμένου ως mega deal, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περιθώρια επανεξέτασης της συγχώνευσης μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκαν χθες και οι εργαζόμενοι στην Eurobank οι οποίοι σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «το deal, Eurobank Ε.Τ.Ε., δεν εμπόδισε τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο να καταγράφει πτώση από την αρχή του έτους της τάξης του 53,05%, και άρα μήπως τελικά είχε υπερτονιστεί η πραγματική συμβολή του στην Οικονομία;
Αν κάπου πρέπει κατά την γνώμη μας να αναζητηθούν θεσμικές ευθύνες είναι προς την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ, η οποία στις 10/01/2013 ενέκρινε το Πληροφοριακό Δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, επί της Δημόσιας Πρότασης της για την εξαγορά της Eurobank, χωρίς να εξετάσει αν αυτό είναι εξασφαλισμένο από όλες τις πλευρές και κυρίως από την πλευρά των δανειστών, πριν οι μέτοχοι της Eurobank κάνουν αποδεκτή την πρόταση ανταλλαγής των μετοχών τους με αυτές της Ε.Τ.Ε. στο συντριπτικό ποσοστό του 84,35%.
Τώρα, αν οι παλιοί μέτοχοι εγείρουν αξιώσεις για παραπλάνηση και ζητήσουν η Δημόσια Πρόταση μαζί με την ανταλλαγή μετοχών να μην έχουν ισχύ, τι θα γίνει»;
Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου
Τον προβληματισμό αν τίθεται ζήτημα νομιμότητας τόσο της ανταλλαγής μετοχών Eurobank με Εθνικής όσο και του αν η Κεφαλαιαγορά έπρεπε να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, η οποία ακυρώθηκε λίγο πριν από τη διενέργεια γενικών συνελεύσεων για την έγκριση της λειτουργικής συγχώνευσης, βάζει ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ. Χ. Εγγλέζο, «καλούμε τις εποπτικές αρχές να εξετάσουν όλες τις νομικές προεκτάσεις του θέματος που προκύπτει για τους μετόχους της Τράπεζας Eurobank Ergasias ΑΕ, που αντάλλαξαν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ, από τη στιγμή που οι εξελίξεις ανέτρεψαν όσα περιγράφονταν στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται η δυσαρέσκεια του ΣΕΔ «για την ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank επειδή την τελευταία στιγμή ''διαπιστώθηκε'' ότι χρειάζεται το επιπλέον ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.
Αυτό που προκαλεί απορίες είναι πώς η τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ανακάλυψαν τα προβλήματα την ύστατη ώρα, καταφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία του πολύπαθου τραπεζικού τομέα και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο», αναφέρει ο ΣΕΔ, «ότι η επιδιωκόμενη κατά 10% συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δείχνει αμφίβολη και κατώτερη του αναμενόμενου.
Είναι προκλητικό, για άλλη μία φορά οι δανειστές της Ελλάδας να εισηγούνται και να επιβάλλουν μέτρα τα οποία σε δεύτερο χρόνο και αφού έχουν προκληθεί βαριές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, επανέρχονται και τα αξιολογούν ως αναποτελεσματικά. Είναι πλέον προφανές ότι αυτή η αναποτελεσματικότητα δεν μπορεί να οφείλεται αποκλειστικά στις αργοπορίες και την πλημμελή εφαρμογή αυτών των μέτρων από την ελληνική Δημόσια Διοίκηση».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr