Τελικά το τραπεζικό mega deal αυτό της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank αν δεν πέρασε στην ιστορία, σίγουρα μπήκε στον πάγο και έγινε το χατίρι της τρόικα να μην γίνει. Έτσι διαβάζουν οι παράγοντες της αγοράς τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου με αποκορύφωμα τη χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha. Κι ενώ οι δύο τελευταίες έχουν ξεκινήσει ήδη τη σχετική διαδικασία με τις προσκλήσεις για γενικές συνελεύσεις εντός του μήνα, οι δύο άλλες τραβούν… χειρόφρενο στη διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσής τους, προφανώς, τα στελέχη τους αποδεσμεύονται και το management team της Eurobank πιάνει και πάλι δουλειά, ενώ χάθηκε τόσος πολύτιμος χρόνος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, πράσινο φως για τις οποίες είχε δώσει από το περασμένο καλοκαίρι η ίδια η τρόικα…
Εμμονή της τρόικα
Η ίδια, σύμφωνα με τις πληροφορίες ανέκρουσε πρύμναν αφενός διότι αναγνώρισε την τελευταία στιγμή αυτό που όλη η αγορά ήξερε, όπως τονίζουν κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες, ότι ήταν ανέφικτο το νέο σχήμα να αντλήσει από τις αγορές περί το 1,5 δις. ευρώ για να καλύψει το όριο του 10% που απαιτείται προκειμένου να κρατήσουν τον ιδιωτικό του χαρακτήρα. Ίσως, αν τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα από την αρχή να μην ετίθετο αυτό το ζήτημα και για τις δύο τράπεζες και να είχαν κάνει τα κουμάντα τους, όπως τα έκαναν Alpha και Πειραιώς. Από την άλλη, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που συνδέουν την εμμονή τραπεζών της τρόικα με την ακύρωση του deal με το γεγονός ότι υπάρχει το δεδομένο παράδειγμα της Κύπρου και πως η διάσωση των θα πρέπει να περάσει από μετόχους και ανασφάλιστους καταθέτες (σ.σ. για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ).
Παζάρι
Επίσης, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που θεωρούν ότι η ακύρωση του deal αποτελεί προϊόν παζαριού με την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ενέδωσε σε αυτό, αλλά ενδεχομένως να κέρδισε κάτι άλλο το οποίο φανεί τις επόμενες μέρες και όσο οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν για συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο, όπως το να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, να μη ληφθούν άλλα μέτρα, ή να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστιάση.
Πλέον οι βασικοί παίκτες στην εγχώρια τραπεζική αγορά μετά τις χθεσινές αποφάσεις παραμένουν τέσσερις και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν πάλι. Με την κεφαλαιοποίησή της αποδυναμωμένη και σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ, στη Eurobank θα ανατεθεί ο ρόλος να αποκτήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου η απόφαση για την πώληση του «καλού» κομματιού του αναμένεται να έχει ληφθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η τράπεζα στο μεσοδιάστημα θα περάσει υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο θα είναι και αυτό που θα έχει τον πρώτο ρόλο στην απόφαση για το μέλλον της τράπεζας. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν να αφυπνιστεί ο βασικός μέτοχος, κ. Σπ. Λάτσης, ή τέλος πάντων, εύχονται για αυτό, δεδομένης της ιδιαίτερα χαμηλής αποτίμησης της τράπεζας. Για την ιστορία και μόνο αξίζει να σημειωθεί ότι προ κρίσης, το Τ.Τ. ήταν το μεγάλο φιλέτο που επιθυμούσε να αποκτήσει το management team της Eurobank. Όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει.
ΕΤΕ
Το ίδιο δύσκολη είναι η πραγματικότητα και για την Εθνική, η οποία όμως, έχει το πλεονέκτημα των στρατηγικών assets που διαθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως είναι η Finansbank στην Τουρκία. Ήδη, η τράπεζα θα τρέξει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ με τα νέα δεδομένα επαναφέρεται το ζήτημα μείωσης της θέσης στην τούρκικη θυγατρική, ακόμα και η έξοδος από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το σημερινό άνοιγμα της αγοράς, αλλά και των καταστημάτων των τραπεζών αποκτά σημαντικό ενδιαφέρον. Το πώς θα πάρει η αγορά την ματαίωση του deal, ενώ είχαν επενδυθεί τόσα είναι ένα ζητούμενο, όπως και το πώς θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες στο άκουσμα περί ένταξης των τραπεζών στο ΤΧΣ, κάτι που αφορά κυρίως την Eurobank, όπου ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν κάποιες μικρές, όπως αναφέρουν στελέχη της τράπεζας, εκροές.
Σημειωτέον, ότι η Εθνική από το 85% της Eurobank που κατέχει θα μείνει με το 3% καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση της πρώτης, το TXΣ θα αναλάβει το 97% της Eurobank. Το επικρατέστερο σενάριο για την Εθνική Τράπεζα είναι ότι θα απορροφήσει τις Proton Bank και Τράπεζα Αττικής.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr