Η νέα βουτιά του τραπεζικού κλάδου χθες σχεδόν κατά 4%, αποδεικνύει του λόγου το αληθές, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Εθνικής, αλλά και η κυβέρνηση θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλά και πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ως προς τα όσα έχουν δρομολογηθεί.
Καλά ενημερωμένες πηγές του «R» αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε συνεννόηση με την Eurobank θα δημοσιεύσουν την ερχόμενη εβδομάδα τις προσκλήσεις για τη σύγκληση των γενικών συνελεύσεων των δύο τραπεζών προκειμένου να εγκρίνουν τη νομική συγχώνευση, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου.
Μέσα στο Μάιο κι εφόσον υπάρχει το ok από τις συνελεύσεις για τη νομική συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου, με τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας να αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, οπότε το κρίσιμο 10% που χρειάζεται να καλύψουν οι ιδιώτες επενδυτές, υπολογίζεται κοντά στο 1,5 δισ.
Η διοίκηση της Εθνικής, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αλλά και νομικοί κύκλοι που εμπλέκονται στο deal με τη Eurobank, δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω σε καμία περίπτωση, ενώ το θέμα σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν χθες στην αγορά έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει την άποψη ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν την κατάληξη των Κυπριακών και πως δεν πρόκειται να πειραχθεί ούτε ένα σεντ από τις καταθέσεις.
Το θέμα αναμένεται να θέσει σήμερα στην τρόικα κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί της ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε προσφάτως ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Κατά τα άλλα, πηγές από την Εθνική διερωτώνται για τη σκοπιμότητα των δημοσιευμάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Πάντως, πηγές που χειρίζονται τις νομικές πατραμέτρους του deal σχολίαζαν χθες στο «R» ότι η αποφασίστικότητα της διοίκησης της ΕΤΕ είναι τέτοια, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσει και με παραίτηση αν η τρόικα χαλάσει τη διαδικασία της συγχώνευσης.
Στελέχη της ΕΤΕ σχολίαζαν ότι «προχωράμε κανονικά και δεν μπορούμε να καταλάβουμε από που εκπορεύονται και προέρχονται όλα αυτά»...
Πάντως, τόσο η κάθετη πτώση της Eurobank, όσο και η πτώση του τραπεζικού κλάδου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, βάζουν σε υποψίες τους συναλλασσόμενους, οι οποίοι θεωρούν ότι αν κάτι πάει στραβά ο αδύναμος κρίκος θα είναι η Eurobank.
Το ΤΧΣ θα είναι αυτό που θα κληθεί να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank στο ενδεχόμενο που η τρόικα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΤΕ, θέτοντας ταυτόχρονα τους όρους του, δηλαδή το διαχωρισμό της τράπεζας σε καλή και κακή. Η μετοχή υποχώρησε χθες σχεδόν κατά 12%, κλείνοντας στα 0,1850 ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Εμπιστευτικές πληροφορίες τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr