"Δεν έχω πληροφορηθεί εγώ καμία αντίδραση», απάντησε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές και υπογράμμισε ότι "όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού".
Πρόσθεσε δε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά.«Εγώ και οι συνεργάτες μου κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε και την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση" τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.
Στο μεταξύ, στην εισήγηση του στο συνέδριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο κ. Τουρκολιάς, χαρακτήρισε την υπερχρέωση "παγκόσμιο δράμα" και επισήμανε ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους είναι το επόμενο πρόβλημα και κατέληξε λέγοντας ότι για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πρέπει να υπάρχουν αγορές και τράπεζες.
"Τα μεγέθη είναι τεράστια και αντιμετώπιση τους δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια διαδικασία λιτότητας", πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς, αναφερόμενος στο πώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το πρόβλημά της σε βορρά και νότο, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας: «το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και βυθιστήκαμε στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε τα δύο τρίτα του προγράμματος προσαρμογής από το 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν το ολοκληρώσουμε θα μπορέσουμε να μπούμε σε ένα μονοπάτι πιο ρεαλιστικό με μεγαλύτερη αισιοδοξία».
Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό, όμως, ότι και η Ευρώπη πρέπει να κάνει τις δικές της προσαρμογές» πρόσθεσε.
Η τρόικα αντιδρά στο deal Εθνικής-Eurobank
Το Reuters που επικαλείται τραπεζικούς κύκλους αναφέρει πως η τρόικα αντιδρά λόγω των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας των αυξημένων επισφαλειών, αλλά κυρίως ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το ΑΕΠ της Ελλάδας. Ειδικότερα, οι πιστωτές ανησυχούν ότι το τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει θα είναι πολύ μεγάλο για το κράτος ώστε να μπορέσει να το διαχειριστεί.
Αντ' αυτού, το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν ο δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.
Διαβάστε επίσης:
ΤΧΣ: «Δε συνεπάγεται κρατικοποίηση η συμμετοχή του Ταμείου στις τράπεζες»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr