Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μετά την αναπάντεχη υπαναχώρηση της τρόικας, που πήρε πίσω το ΟΚ που είχε δώσει αρχικά στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, καθώς η όποια απόφαση θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις για τις μετέπειτα εξελίξεις.
Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί εδώ και λίγες ημέρες σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκειμένου να πετύχει την έγκριση της τρόικας στη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στο σχέδιο συγχώνευσης, φέρεται να εκφράζει πλέον αντιρρήσεις τις οποίες και προτίθεται να θέσει επιτακτικά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που επιστρέφει στην Aθήνα.
Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο αυτό, ενώ κύκλοι της τράπεζας διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και οι συνέργειες από τη συγχώνευση πάρα πολύ μεγάλες.
Αντιρρήσεις της τρόικας για το μέγεθος της τράπεζας
Ωστόσο, η τρόικα φαίνεται ότι παραμένει αμετακίνητη στη νέα θέση της, ισχυριζόμενη προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ότι η νέα τράπεζα θα είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ θα έχει υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες. Μάλιστα, από τους εκπροσώπους της τρόικας τονίζεται η νέα τράπεζα θα είναι δύσκολο να πωληθεί στη συνέχεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κύκλοι της αγοράς και παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφερόμενοι στις αντιρρήσεις αυτές της τρόικας κάνουν λόγο ακόμη και για κρυφή ατζέντα προκειμένου να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα έναντι πινακίου φακής μόλις παρέλθει η τριετία κατά την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει τις μετοχές της.
Επιπλέον, το Reuters επικαλούμενο τραπεζικούς κύκλους αναφέρει πως η τρόικα αντιδρά λόγω των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας των αυξημένων επισφαλειών, αλλά κυρίως ότι το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το ΑΕΠ της Ελλάδας. Ειδικότερα, οι πιστωτές ανησυχούν ότι το τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει θα είναι πολύ μεγάλο για το κράτος ώστε να μπορέσει να το διαχειριστεί.
Αντ' αυτού, το σχέδιο των δανειστών είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν ο δύο τράπεζες χωριστά, με ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.
Η κυβέρνηση επιθυμεί το τραπεζικό deal
Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να προχωρήσει το deal, τονίζοντας ότι αν προκύψει πισωγύρισμα ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, κινήσεις υπέρ της επίσπευσης της συμφωνίας κάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς επιδιώκει να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των δύο τραπεζών ώστε η τρόικα να βρεθεί προ δεδικασμένου.
Ήδη, μετά την πρόσφατη διαδικασία ανταλλαγής μετοχών, οι μέτοχοι της Εθνικής κατέχουν το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Όπως αναφέρουν μάλιστα κύκλοι της τράπεζας, οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank υπολογίζονται πλέον στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο έναντι αρχικών υπολογισμών 700 εκατ. ευρώ, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται ότι η νομική συγχώνευση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η Εθνική δεν έχει δεχθεί καμία σχετική κρούση, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα από την τρόικα, ενώ ακόμα και αν προκύψει οι διαδικασίες συγχώνευσης έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να παγώσουν, πόσω μάλλον να αναιρεθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr