Σάλος έχει προκληθεί στη χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου και της Αθήνας σχετικά με το ενδεχόμενο διαγραφής των μετοχών της Τράπεζας, διαδικασία που μπλόκαρε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Μ. Σαρρή.
Πάντως, με τη ρύθμιση που επιτεύχθηκε, οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου δεν θα διαγραφούν, αλλά θα απομειωθούν μετά την εισροή πρόσθετου κεφαλαίου από την απομείωση των καταθέσεων πέραν των 100.000 χιλιάδων ευρώ.
Η τρόικα συμφώνησε όπως στο σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, γίνει αντικατάσταση της λέξης "ακυρώνονται" με τη λέξη "απομειώνονται" με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί εξυγίανσης των χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.
Η Αρχιεπισκοπή, που φέρεται να κατέχει μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, προσέφυγε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Ανώτατο Δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση προσωρινού διατάγματος ακύρωσης της διαγραφής των μετοχών.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει σύντομα συμφωνία με την τρόικα και στο θέμα του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις.
Ωστόσο, η ανησυχία και ο προβληματισμός υπάρχουν. Το “R” μετά από απαίτηση των αναγνωστών του δίνει χρήσιμες απαντήσεις στις ερωτήσεις για το μέλλον και την τύχη των μετοχών των κυπριακών τραπεζών.
Τι θα γίνει αν αποφασιστεί ανταλλαγή του ποσοστού του κουρέματος με νέες μετοχές;
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα, δεν μπορεί να είναι σίγουρο το οποιοδήποτε σενάριο που αφορά στις μετοχές. Σε περίπτωση που γίνει ανταλλαγή του κουρέματος με μετοχές, ανάλογα με τους όρους της εταιρικής πράξης, ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο dilution ( αν δηλαδή πριν κατείχα το 1% του συνόλου των μετοχών να βρεθώ με ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος υποχρεωτικά χάνει τις μετοχές του – αυτό θα εξαρτηθεί από τους ακριβείς όρους που θα ανακοινωθούν. Το θέμα της αξίας ανά μετοχή προσδιορίζεται από τους ακριβείς όρους της εταιρικής πράξης στους οποίους είναι πιθανό να υπάρχει μέριμνα για τους παλιούς μετόχους.
Μετά την απορρόφηση των ελληνικών κομματιών της Κύπρου και της CPB από την Πειραιώς τι γίνεται με τις μετοχές των 2 τραπεζών;
Όπως είναι γνωστό έγινε απόσχιση έναντι τιμήματος, των ελληνικών υποκαταστημάτων των 2 τραπεζών, οπότε κάποιος που είχε στην κατοχή του μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της CPB εξακολουθεί να είναι μέτοχος στις εταιρίες που έχουν παραμείνει στην Κύπρο. Ως μέτοχος αυτών θα παρακολουθεί τις σχετικές ανακοινώσεις που τον αφορούν.
Εάν η Τράπεζα Κύπρου πωληθεί τι πρέπει να κάνω με τις μετοχές μου;
Εάν η τράπεζα πωληθεί, το χαρτοφυλάκιό μου διατηρείται ανεξαρτήτως νέου ιδιοκτήτη ή νέου αγοραστή της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση εφόσον έχω μερίδα στο ΣΑΤ της ΕΧΑΕ ή στο ΣΑΤ του ΧΑΚ οι μετοχές του χαρτοφυλακίου μου είναι στο όνομά μου και δεν κινδυνεύω από το τυχόν default ή πώληση του χειριστή της μερίδας μου, πχ της τράπεζας.
Το χαρτοφυλάκιο, επειδή στην Ελλάδα και στην Κύπρο τηρείται σε επίπεδο τελικού επενδυτή (Direct Holding σύστημα) στο Αποθετήριο (ΕΧΑΕ ή ΧΑΚ) δεν χάνεται ποτέ. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της Ελληνικής και Κυπριακής αγοράς, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε άλλες δυτικές χώρες όπως στην Αγγλία και την Αμερική. Εκεί, είναι πιθανότερο η τήρηση να γίνεται μέσω Omnibus accounts στο όνομα της τράπεζας. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να πάρει πολύ χρόνο – και με αμφίβολο αποτέλεσμα – το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών (το να βρεθεί δηλαδή ο τελικός δικαιούχος σε τέτοιο περιβάλλον, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Lehman ή της MF Global που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα οι σχετικές διαδικασίες κατοχύρωσης των δικαιούχων από τον εκκαθαριστή).
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr