Ο Ολλανδός Πόλ Κόστερ, είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του ΤΧΣ μόλις στα τέλη Ιανουαρίου. Η θητεία του άρχισε από την 1η Φεβρουαρίου του 2013 και σύμφωνα με την τότε απόφαση του ΥΠΟΙΚ έληγε στις 30 Ιουνίου του 2017.
Οι πληροφορίες θέλουν να επικαλέστηκε για την απόφασή του προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη ο κ. Κόστερ είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την θέση λόγω της απόστασης που τον χώριζε από την οικογένειά του η οποία διαμένει στο Ντουμπάι.
Από την άλλη πλευρά κάποιοι σπεύδουν να θυμίσουν ότι ο κ. Κόστερ δεν έγινε αποδεκτός από τους τραπεζίτες με ενθουσιασμό. Γνωστός και ως «ιπτάμενος Ολλανδός» στην τραπεζική αγορά, σύμφωνα με το συμβόλαιό του με την τρόικα, υποχρεούτο να επισκέπτεται την Αθήνα μόλις δύο φορές τον μήνα, πράγμα που έθετε σε αμφισβήτηση όχι μόνο την αξιοπιστία της θέσης του προέδρου του ΤΧΣ αλλά και τον ρόλο του Ταμείου. Διότι, όπως είχαν επισημάνει τραπεζικοί κύκλοι, πώς μπορεί ο πρόεδρος ενός οργανισμού που διαχειρίζεται 50 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25%-30% του ΑΕΠ της χώρας, να εργάζεται στο μακρινό Ντουμπάι και να έρχεται στην Αθήνα δύο ή τρεις φορές τον μήνα;
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η τοποθέτηση του Πολ Κόστερ ήταν ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η τρόικα, η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη διοίκηση του ΤΧΣ στην οποία πρόεδρος ήταν ο κ. Τάκης Θωμόπουλος, για πολλά χρόνια υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος γνωρίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τα πρόσωπα, τη λειτουργία του, τις εποπτικές και νομοθετικές αρχές.
Πάντως, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του κρίσιμου ρόλου που καλείται να παίξει στη διαδικασία το ΤΧΣ, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών είπαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να μεταπειστεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr