Τη συγχώνευση όλων των ελληνικών bad bank (μεταξύ των οποίων Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank και Τ Βank) σε μία κεντρική bad bank, που θα συγκεντρώσει όλα τα «προβληματικά» στοιχεία ενεργητικού των εν λόγω τραπεζών προτείνει η Bain & Company.
Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη σύσταση μίας bad bank για κάθε μία από τις επτά τράπεζες που τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ή έκλεισαν με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ παράλληλα προτείνει και τρόπους, που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις στο θέμα της ανάκτησης όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από το υπό διαχείριση ενεργητικό.
Όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε σήμερα έκθεση που εκπόνησε διεθνής συμβουλευτικός οίκος (Bain & Company) με θέμα: «Πολιτικές και Διαδικασίες για τη Διασφάλιση της Αποτελεσματικής Διαχείρισης και Ανάκτησης των Στοιχείων Ενεργητικού που έχουν περιέλθει στους Εκκαθαριστές των υπό εκκαθάριση Πιστωτικών Ιδρυμάτων».
Η δομή των επτά τραπεζών που τέθηκαν υπό εκκαθάριση
Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τη σημερινή δομή των στοιχείων ενεργητικού που έχουν περιέλθει στους εκκαθαριστές των επτά ελληνικών τραπεζών που τέθηκαν υπό εκκαθάριση. Στη συνέχεια, η έκθεση εξετάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ειδικής εκκαθάρισης καθώς και τα αντίστοιχα πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η έκθεση καταλήγει σε εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν τόσο στον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού και θεσμικού πλαισίου της ειδικής εκκαθάρισης όσο και στην ενδεχόμενη συγκρότηση μιας κεντρικής μονάδας για την ενιαία διαχείριση των ήδη υπό εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού με γνώμονα την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον φορολογούμενο.
Στα 4 δισεκ. ευρώ τα "κόκκινα δάνεια"
Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί εκκαθαριστές βρήκαν ότι τα "κόκκινα δάνεια" στις επτά τράπεζες φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ. Συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών αυτών που μπορούν να ρευστοποιηθούν ανέρχονται σε περίπου 5,6 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την Έκθεση, τη μερίδα του λέοντος των λεγόμενων κόκκινων δανείων (το 66% περίπου του συνόλου) αφορούν σε δάνεια που είχε χορηγήσει κυρίως σε επιχειρηματίες η Αγροτική Τράπεζα. Συγκεκριμένα τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ και ακολουθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο είχε χορηγήσει κόκκινα δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ. Συνολικά από κόκκινα δάνεια των τραπεζών αυτών το 78% αφορούσε σε επιχειρήσεις.
- Η έκθεση της Bain & Company (444 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr