Ανακεφαλαιοποίηση... στην ώρα της ζητούν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι αρμόδιοι για την επίτευξη των ανακεφαλαιοποιήσεων, συνέστησαν στις τράπεζες να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης, μέχρι το τέλος Απριλίου. Μάλιστα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέστειλε χθες στις τράπεζες συγκεκριμένη επιστολή, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εστιάζει στην ανάγκη τήρησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος που ήταν για τέλος Απριλίου.
Από την άλλη πλευρά όμως, όλοι γνωρίζουν ότι ο στόχος αυτός δύσκολα θα είναι επιτεύξιμος. Για να ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για τις οποίες θα πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί οι μέτοχοι αρκετό καιρό πριν. Φυσικά, ο χρόνος της ημερομηνίας υπερεπαρκεί για τον Απρίλιο, όμως ακόμη είναι σε εκκρεμότητα πτυχές του όλου εγχειρήματος και αυτό είναι εις γνώσιν και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα θέματα αυτά έχουν κολλήσει εδώ και καιρό και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μία σειρά αλλαγών στα επιμέρους σημεία του σχετικού νόμου. Με βάση αυτές τις εκκρεμότητες, θεωρείται τεχνικώς αδύνατον να τηρηθεί ο στόχος του Απριλίου και η ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με κάποιους συντηρητικούς τραπεζίτες, θα μετατεθεί για μετά το Πάσχα.
Το Ταμείο έχει κάθε λόγο να θέλει να τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπενθυμίζοντας όμως ότι επικρατεί σύγχυση για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς και γι' άλλα σημεία. Αρμόδια συνολικά για το τραπεζικό σύστημα είναι η Ελληνική Ενωση Τραπεζών που συνομιλεί με την τρόικα και ρυθμίζουν από κοινού το θέμα, σε συνεργασία με το Ταμείο (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, που προέκυψε ως θέμα λόγω των σοβαρών ζημιών στις τράπεζες από το PSI, αναμένεται από το οικονομικό επιτελείο - δεδομένης της πρόθεσης και της δέσμευσης της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα - η εξεύρεση μίας νομοθετικής φόρμουλας, ώστε να εφαρμοσθεί ο αναβαλλόμενος φόρος. Δηλαδή, να αντισταθμισθεί ο φόρος της μελλοντικής κερδοφορίας των τραπεζών από ισολογισμούς χρήσεων επόμενων ετών, με τις απώλειες που υπέστησαν από τις ζημιές των ομολόγων και την υποχρεωτική τους συμμετοχή στο κούρεμα και στο πρόγραμμα επαναγοράς, κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Ενωσης Τραπεζών και των αρμοδίων υπουργείων και που τελικά δεν ίσχυσε, καθώς τελευταία στιγμή απεσύρθη η διάταξη από το φορολογικό νομοσχέδιο.
Oι ανάγκες των κυπριακών τραπεζών
Συνολικά οι ανάγκες των κυπριακών τραπεζών μεταξύ 5,98 δισ. ευρώ και 8,86 δισ. ευρώ προσδιορίζονται με βάση το βασικό και το ακραίο σενάριο της μελέτης που εκπόνησε ο οίκος Pimco. Οπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) οι κεφαλαιακές ανάγκες για την κάθε μία τράπεζα διαμορφώνονται ως εξής:
--- Για την Τράπεζα Κύπρου, με βάση το βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 2,83 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το ακραίο σενάριο, ανέρχονται στα 3,96 δισ. ευρώ.
---- Για τη Λαϊκή Τράπεζα, με το βασικό σενάριο οι ανάγκες υπολογίζονται στα 2,78 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το ακραίο στα 3,83 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, με βάση το βασικό σενάριο δεν θα χρειαστούν κεφάλαια οι τράπεζες Ελληνική, Eurobank Κύπρου και Alpha Κύπρου. Ομως, αν ληφθεί υπόψη το ακραίο σενάριο της Pimco, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες της Ελληνικής προσδιορίζονται στα 333 εκατ. ευρώ και της Alpha Bank Κύπρου στα 149 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr