Με τις αποκρατικοποιήσεις να πηγαίνουν πιο πίσω και την τρόικα να βάζει νερό στο κρασί της ως προς τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και να δέχεται ως καταληκτική «ημερομηνία» την αρχή του δευτέρου εξαμήνου, δηλαδή τον Ιούλιο, οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η συσσώρευση των τελευταίων ημερών δεν είναι τυχαία. Υπενθυμίζουν την υποχώρηση της τιμής της Αττικής, μόλις προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις και το πόσο αυτές επηρέασαν τις τιμές των μετοχών των υπόλοιπων τραπεζών. Ήδη, η ονομαστική αξία της Εθνικής από σήμερα θα διαμορφώνεται στο 1 ευρώ και η αγορά εκτιμά ότι από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να γίνει περίπου 15 με 20% πιο κάτω. Στα ίδια επίπεδα (δηλαδή περίπου 20% πιο κάτω από τις τρέχουσες τιμές) φαίνεται να κινείται και η Alpha Bank και κοντά στην περιοχή του 0,19 με 0,25 ευρώ η αγορά τοποθετεί την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, χωρίς να αποκλείεται διαμόρφωση της τιμής σχετικά πιο ψηλά.
Αποκρατικοποιήσεις
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Μerit ΑΧΕΠΕΥ κ. N. Καυκάς σε σχόλιό του υποστηρίζει πως, «μετά το ''μάζεμα'' των αποτιμήσεων, λόγω μείωσης του τιμήματος του ρίσκου της χώρας, η αγορά αναζητά ειδήσεις, όχι μόνο για να συνεχίσει ανοδικά, αλλά και για να παραμείνει κοντά στο ψυχολογικό φράγμα των 1000 μονάδων. Οι προσδοκίες χτίστηκαν κυρίως επάνω στις αποκρατικοποιήσεις και στην επίδειξη βούλησης για μεταρρυθμίσεις, αρκεί να κοιτάξουμε τις αποδόσεις ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, Λιμάνια το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο βρισκόμαστε πλέον στο ''δια ταύτα''. Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην υλοποίηση δύσκολων δεσμεύσεων, ενώ οι αγοραστικές δυνάμεις του ΧΑ θα ανταμείψουν τις ''μικρές νίκες'', που θα οδηγήσουν στην ''μεγάλη'' στροφή της οικονομίας.
Η τελευταία πρόταση περιγράφει και την στρατηγική που ακολουθούμε στην παρούσα φάση. Συνολικά, παραμένουμε αγοραστές μόνο σε βίαιες διορθώσεις των τιμών, εκτός και αν οι εξελίξεις μας επιβάλλουν πιο επιθετικές τοποθετήσεις, ενώ ως σημαντικό επίπεδο στήριξης θεωρούμε την περιοχή των 900-940 μονάδων, επίπεδο που πιθανότατα θα δοκιμαστεί στην περίπτωση που προχωρήσουν οι ΑΜΚ των τραπεζών τους επόμενους 1-2 μήνες. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι αν και είναι εφικτή περαιτέρω άνοδο, ενδεχομένως και μέχρι τις 1100-1150μονάδες ΓΔΧΑ, δεν είναι βιώσιμη αν δεν υπάρχουν οι ανάλογοι θετικοί και μετρήσιμοι καταλύτες».
Ως προς τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, ο αναλυτής εκτιμά ότι «πραγματοποιεί συσσώρευση στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Αυγούστου του 2011, και μάλιστα χωρίς καμία συμμετοχή του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έχει απολέσει το 3/4 της αξίας του έκτοτε».
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr