Σε συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, μετά από πολύωρες συνομιλίες σχετικά με την κοινή εποπτεία των τραπεζών και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να καταστεί η ΕΚΤ ο επικεφαλής επόπτης για τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, με περισσότερα από 30 δισεκ. ευρώ ενεργητικό. Επιπλέον, με την παρουσίαση όποιου προβλήματος η ΕΚΤ θα μπορεί να παρεμβαίνει με μικροδανεισμούς. Ουσιαστικά, φεύγει από τα κράτη μέλη το βάρος των προβληματικών τραπεζών, που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους και τίθενται υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να δανείζει στις τράπεζες αυτές και να διασφαλίζει τη ρευστότητά τους.
Ένα σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη, ότι η ΕΚΤ θα έχει το δικαίωμα να κλείσει οποιαδήποτε τράπεζα δεν ακολουθεί τους κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ.
H εποπτεία θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2014
Το νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η του Μάρτη του 2014, δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Έχουμε φθάσει στο κύριο σημείο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εποπτείας. Αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2014» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης των 14 ωρών ο κ. Σόιμπλε.
Το νέο σύστημα εποπτείας θα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει με το τέλος του επόμενου έτους, αν και οι υπουργοί Οικονομικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν ότι αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της νέας διαδικασίας.
Μπαρνιέ: «Είναι ιστορική συμφωνία»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, που επίσης επιβεβαίωσε τη σχετική συμφωνία για την ολοκληρωμένη εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ.«Είναι ιστορική συμφωνία», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Μπαρνιέ, μετά από σχεδόν 14 ώρες συζητήσεων.
«Αποφασίστηκε σε αυτή την κοινή προσέγγιση, η ολοκληρωμένη εποπτική αρχή να λειτουργήσει την 1η του Μάρτη του 2014. Θα είναι λειτουργικό από την ημερομηνία αυτή, με κάποια ευελιξία» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ. Στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αποφασίσει σχετικά με την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατά τη διάρκεια του 2013.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr