Σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στη Βουλή, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «οι προτάσεις για οριοθέτηση συγκεκριμένων ποσών ή ποσοστών κεφαλαίων, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, και την τελική διοχέτευσή τους προς συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη δέσμευση των 2/3 του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την πραγματική οικονομία, αναδεικνύουν μεν το μέγεθος των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, αλλά δεν συνάδουν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενη στο ποσό της ανακεφαλαιόποιησης, η ΤτΕ αναφέρει: «Το ελάχιστο ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, δεν είναι μια τυχαία επιλογή της εθνικής εποπτικής αρχής ή της κυβέρνησης. Τουναντίον, το ύψος των κεφαλαίων προκύπτει από το κοινό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών».
«Τυχόν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα επίπεδα κεφαλαίων εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος- η ύπαρξη και λειτουργία του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώτερη συνδρομή του στην παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», σημειώνει η ΤτΕ και προσθέτει πως «χαμηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας θέτουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων καταθετών και μάλιστα εκείνων που επιλέγουν ή υποχρεώνονται να τις διατηρήσουν στις ελληνικές τράπεζες».
Βουλή
Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή επισημαίνεται επίσης ότι «η επίτευξη του στόχου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν βρίσκεται σε δυσαρμονία, αλλά τουναντίον αποτελεί προϋπόθεση για την απώτερη ικανοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα η χρήση της υφιστάμενης τραπεζικής υποδομής θα διασφαλίσει και την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών, με προοπτική περαιτέρω αύξησης των προσελκυόμενων καταθέσεων, αλλά και την ορθολογική κατανομή της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας».
Εξάλλου, η Τράπεζα της Ελλάδος, στις προτάσεις εκ μέρους επιχειρηματικών συνδέσμων που εκπροσωπούν συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή γεωγραφικές περιοχές, απαντά ότι «εκ του θεσμοθετημένου ρόλου της δεν θα μπορούσε να εμπλακεί σε θέματα πολιτικής πιστώσεων ή σε διαδικασίες επιλογής και ενίσχυσης των εν λόγω κλάδων». Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών επικαλούνταν ανακοίνωση των εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία «αν δεν υπάρχει άμεσα μέριμνα για την ενίσχυσή τους, η χώρα θα φθάσει στις αρχές του 2013, με μηδενικό ρυθμό αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και λιγότερες επιχειρήσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr