Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής,κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της τράπεζας, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι, στις διαβουλεύσεις που έπονται προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, πρέπει να βρεθούν τρόποι και να υιοθετηθούν έτσι ώστε να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα του τραπεζικού κλάδου αποτελεί η παροχή εγγύησης από τον EFSF στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
Σε ότι αφορά τη δημόσια πρόταση για την απορρόφηση της Εurobank τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη το ντιλ να προχωρήσει για το καλό της οικονομίας, ενώ για πρώτη φορά υπογράμμισε ότι «θα αξιοποιηθούν στελέχη της Eurobank παρά τις Κασσάνδρες».
Το νέο σχήμα μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης θα βρίσκεται στην λίστα των τριάντα ισχυρότερων ομίλων της Ευρώπης. Βασικός στόχος του είναι η χρηματοδότηση και στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τουρκολιά στη Γ.Σ. της Εθνικής:
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία σε όρους αποκατάστασης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και συρρίκνωσης των εξωτερικών ανισορροπιών της οικονομίας είναι πρωτοφανής, τόσο αναφορικά με το μέγεθος όσο και ως προς την ταχύτητα της προσαρμογής
.
- Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωτογενές έλλειμμα του Προυπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης έχει συρρικνωθεί από 24 δις ευρώ περίπου το 2009 σε 2,4 (το οποίο αναμένεται για το τέλος του 2012). Σε όρους σημερινού σημερινού ΑΕΠ αυτή η προσπάθεια αντιστοιχεί σε 11 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Αν δε ληφθούν υπόψη οι συνθήκες βαθύτατης ύφεσης κατά την ίδια περίοδο, τότε η προσπάθεια γίνεται πολλαπλάσια που αντίστοιχή της δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία. Η απόσταση που μας χωρίζει από το δημοσιονομικό στόχο είναι η μισή από αυτή που έχει ήδη διανυθεί, ενώ τώρα έχουμε και περισσότερο χρόνο για να τη διανύσουμε. Τα μέτρα για την κάλυψη της υπόλοιπης διαδρομής της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν ήδη ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή.
- Επίσης, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει περιοριστεί κατά 80% αντανακλώντας τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης αλλά και τον σταδιακό, εξωστρεφή μετασχηματισμό της οικονομίας.
…και αυτό αναγνωρίζεται σταδιακά από του εταίρους μας…
Οι εταίροι μας στη ΕΕ. παρά του όποιους τακτισμούς, την πολυφωνία και παραδοσιακή βραδύτητα αντιδράσεων δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν την πρόοδο και την δέσμευσή μας στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας και της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο δε, όταν η προαναφερθείσα πρόοδος έχει συντελεστεί με σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού που αντανακλώνται στην σημαντική επιδείνωση της ανεργίας και των κοινωνικών δεικτών.
…οι οποίοι, εκτός της αναγνώρισης της προσπάθειας, απεμπλέκονται και από την ουτοπία «της μοναδικότητας» της ελληνικής περίπτωσης
Οι αρχές της ΕΕ και οι επιμέρους κυβερνήσεις αλλά και το ΔΝΤ συνειδητοποιούν σε πλήρη έκταση την πολυπλοκότητα και της προκλήσεις που δημιουργεί η εφαρμογή προγραμμάτων ταχείας δημοσιονομικής προσαρμογής ακόμη και σε χώρες που συνήθως επικροτούνται για την πρόοδό τους. Αναγνωρίζουν ότι η διατηρησιμότητα της προσαρμογής και ο βιώσιμος μετασχηματισμός μιας οικονομίας προϋποθέτουν επαρκή χρονικά περιθώρια και η εξάσκηση περαιτέρω πίεσης για επιτάχυνση μπορεί να υποσκάψει τις πιθανότητες επιτυχίας της όλης προσπάθειας.
Γνωρίζουν επίσης ότι η εξάπλωση της κρίσης χρέους σε χώρες της ευρωζώνης αποτελεί και το πρώτο ουσιαστικό τεστ βιωσιμότητας για το κοινό νόμισμα το οποίο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έπλεε σε ασφαλή ύδατα την προηγούμενη δεκαετία. Μια φυγή προς τα εμπρός με υπέρβαση της κρίσης και της εσωστρέφειας προϋποθέτει και τη ρεαλιστική επίλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας με τρόπο που να εξασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική και όχι να ανοίγει νέο κύκλο συστημικής αστάθειας. Κατά συνέπεια, οι επικείμενες αποφάσεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι κρίσιμες τόσο για τις προοπτικές της χώρας όσο και για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.
Από τη δική μας πλευρά η προώθηση και ο εμπλουτισμός μιας φιλόδοξης στρατηγικής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που με το πέρας εύλογου χρονικού διαστήματος θα αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα είναι βασική προτεραιότητα ειδικά τώρα που το συμβατικό οπλοστάσιο της δημοσιονομικής προσπάθειας σταδιακά εξαντλείται καθώς πλησιάζουμε στον τελικό στόχο. Η έλλειψη κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, μαζί με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μας οδήγησε στη σημερινή κρίση. Η εξάλειψη αυτών των αγκυλώσεων που ήδη έγιναν και αυτές που προωθούνται σήμερα, αποτελούν το πιο σημαντικό οπλοστάσιο για τη μελλοντική ανάπτυξη. Πιστεύω πως μπορούμε να έχουμε και ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από αυτούς που προβλέπονται σήμερα για το μέλλον.
Η μείωση της αβεβαιότητας καταλύτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Πιστεύω πως τα δυο πιο σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σήμερα είναι η υψηλή αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας. Σημαντικότερη πηγή αυτών των προβλημάτων είναι ο συναλλαγματικός κίνδυνος ο οποίος συντηρείται από διάφορες δηλώσεις στο εξωτερικό καθώς και από τα διεθνή media.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση όπου ο συναλλαγματικός κίνδυνος έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.
Σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι θα βοηθήσουν άμεσα στη μείωση του συναλλαγματικού κινδύνου και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι:
-η εκταμίευση της δόσης των 44 δις ευρώ (22% περίπου του ΑΕΠ)
-η επίτευξη εφεξής των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία πιστεύω πως καθίσταται λίαν πιθανή λόγω της επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και των σκληρών αλλά πιο σίγουρων μέτρων που περιέχει ο Προυπολογισμός του 2013.
-η αλλαγή της συμπεριφοράς των δανειστών η οποία ήδη παρατηρείται και οι οποίοι συνειδητοποιούν πλέον τόσο την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί όσο και τις συνέπειες της υπερβολικής λιτότητας.
Η μείωση της αβεβαιότητας αναφορικά με τις προοπτικές της χώρας -- ακόμα και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα -- που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος της αγωνιώδους προσπάθειας για επίτευξη των στόχων του προγράμματος σε ένα κατά βάση ασταθές ή και εχθρικό περιβάλλον, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας.
Η δρομολόγηση της διαδικασίας για οριστική διευθέτηση του προβλήματος χρέους της χώρας σε συνδυασμό με την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος θα παράσχουν κάτι ακόμη πιο σημαντικό από την αποκατάσταση των ροών ζωτικής ρευστότητας και κεφαλαίων στην Ελληνική οικονομία: Τη πεποίθηση ότι η επιτευχθείσα προσαρμογή και η προοπτικές τις χώρας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι μη αναστρέψιμα.
Οι επωφελείς επιδράσεις από τη μείωση της αβεβαιότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία θα είναι πολλαπλασιαστικές. Σταθεροποίηση και επανάκαμψη ρευστότητας (λχ. καταθέσεων), υγιής επιχειρηματικός προγραμματισμός , εμπιστοσύνη και εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό δημιουργούν έναν ενάρετο κύκλο που θα επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα αμβλύνει σταδιακά τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη φάση ανάκαμψης της οικονομίας
Έχοντας τεθεί υπό πρωτόγνωρη δοκιμασία υπό το βάρος της κρίσης και της αβεβαιότητας, της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών και της αναδιάρθρωσης του χρέους, το τραπεζικό σύστημα αναδιατάσσεται και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.
Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στον κύκλο των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων με 3 μεγάλες συμφωνίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης. Τελικός στόχος, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι η δημιουργία βιώσιμων σχημάτων επαρκώς κεφαλαιοποιημένων, ανταγωνιστικών και με σταθερή πρόσβαση σε ρευστότητα που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προοπτικών και της αξιοπιστίας της οικονομίας θα δώσουν την αποφασιστική ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια.
Αν και το συστημικό πλήγμα στην καταθετική βάση θα πάρει χρόνο να επουλωθεί (καθώς οι ελληνικές τράπεζες μέσα σε μια τριετία
απώλεσαν το 37% των καταθέσεων ιδιωτών, ήτοι 101 δις ευρώ), είναι χαρακτηριστικό ότι αρκούσαν ελάχιστοι μήνες σχετικής ομαλοποίησης για τα δούμε κάποια δειλά έστω σημάδια ανάκαμψης των καταθέσεων σε μια περίοδο (3ο τρίμηνο του 2012, καθαρές εισροές 3.2 δις περίπου) που η ταμειακή πίεση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η μείωση της αβεβαιότητας και η εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας μέσω και της ομαλοποίησης των κεφαλαιακών ροών από το δανειακό πρόγραμμα, την σταδιακή εκκαθάριση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και με το εξωτερικό σε συνδυασμό με ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα συνιστούν βασικές παραμέτρους για τη μετάβαση της οικονομίας σε μία βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαδραμάτισε αυτό το ρόλο στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία και θα είναι έτοιμο να το κάνει και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr