Η χθεσινή του αντίδραση αποδίδεται κυρίως στη φημολογία ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο άσχημη, όπως προδιαγράφεται στις ανακοινώσεις της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με την αγορά, η ανακοίνωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τη Δευτέρα επηρέασε πολύ αρνητικά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ενδεχομένως, οι μέτοχοι να περίμεναν κάτι καλύτερο αν και οι όροι θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι λόγω της δεινής θέσης που έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες. Οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν άμεσα ένα μικρό ποσό από τα ποσά-μαμούθ που χρειάζονται οι τράπεζες, τη στιγμή που τα πρωτοβάθμια κεφάλαια τους είναι αρνητικά.
Αποφεύγεται επίσης η άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών εκτός του ελάχιστα πιθανού σεναρίου της μη κάλυψης του 10% της αύξησης κεφαλαίου (ΑΜΚ) από κάποια τράπεζα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή κ. Ν. Χριστοδούλου, «η τιμή των ΑΜΚ θα εξαρτηθεί από το μέσο όρο των προηγούμενων 50 ημερών και το discount 50% που έχει τοποθετηθεί μειώνει τις προσδοκίες για ΑΜΚ σε πολύ υψηλές τιμές. Με βάση τις σημερινές τιμές ειδικά στις περιπτώσεις των Πειραιώς και ETE-Eurobank θα εκδοθεί πληθώρα τεμαχίων ακόμα και στην περίπτωση κάλυψης απλώς του 10%» Σύμφωνα με τον αναλυτή, «επίσης, το ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου δε θα μετρήσουν στο στόχο του 6% των Πρωτοβάθμιων Ιδίων Κεφαλαίων αυξάνει τα ποσά των ΑΜΚ. Η Alpha Bank κατά τη γνώμη μας», αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, «είναι η τράπεζα που επωφελείται από τους όρους ανακεφαλαιοποίησης αφού λόγω του ότι έχει οριακά θετικά Πρωτοβάθμια Κεφάλαια, η συμβολή των CoCos στην AMK θα είναι σημαντική.
Με βάση τους τελευταίους ισολογισμούς (της 31/3) υπολογίζουμε ότι θα ζητηθούν από την αγορά λίγο πάνω από 2 δις ευρώ για την κάλυψη του ελάχιστου 10% των ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών. Αναλογιζόμενοι όμως ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σήμερα είναι λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, η συγκέντρωση του παραπάνω ποσού δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη χωρίς κάποιο επιπλέον κίνητρο στους μετόχους.
Πάντως, η αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Η κατακόρυφη πτώση του τραπεζικού δείκτη κάτω και από τις 230 μονάδες οδήγησε και πάλι το Γενικό Δείκτη κοντά στη στήριξη των 750 μονάδων. Η ανοδική αντίδραση από αυτά τα επίπεδα ήταν ένα πολύ θετικό στοιχείο και πλέον οι 790 μονάδες όπου εντοπίζεται ο Κινητός Μέσος Όρος (ΚΜΟ) των 90 ημερών αποτελεί τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση, με τις επόμενες να εντοπίζονται στις 820 και στις 844 μονάδες. Προϋπόθεση για μια κίνηση προς τις παραπάνω αντιστάσεις είναι να συνεχιστεί η αντίδραση του τραπεζικού δείκτη που μέσα σε λίγες ημέρες διέσπασε πτωτικά μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους ΚΜΟ καταγράφοντας χαμηλά διμήνου.
Οι υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές παραμένουν σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum στην πλειοψηφία παρά τις φυσιολογικές διορθώσεις τους, όπως και ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 20. Τα νέα δεδομένα σχετικά με τις τιμές αυξήσεων των τραπεζών υπόσχονται σημαντική μεταβλητότητα στο Δείκτη για ένα διάστημα, ίσως και για ένα πεντάμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις. Προς το παρόν κερδίζει πόντους το σενάριο της κίνησης μεταξύ 755 και 840 μονάδων για μεγάλο διάστημα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr