Κι ενώ οι εξελίξεις αναμένονται ταχύτατες για τις Ισπανικές τράπεζες, στην Ελλάδα οι εξελίξεις στον τομέα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν παγώσει, διότι ουσιαστικά παραμένει κλειστή η έξοδος των ελληνικών τραπεζών στις αγορές λόγω της προβληματικής οικονομίας της χώρας μας. Παρ' όλ' αυτά, όπως εξηγούν οι Έλληνες τραπεζίτες, η συμπεριφορά της τρόικα προς τις ελληνικές τράπεζες παραμένει επιεικής, ενώ υπάρχει ακόμα χρόνος για να κινηθούν οι διαδικασίες, είτε με deals ή ακόμα να τολμήσουν οι διοικήσεις τους αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Αν η τρόικα επιβλαέι ανακεφαλαιοποίηση μέσω κρατικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε θα μιλάμε για το παράδειγμα της Bankia, ότι έχει μικητές και στην Ελλάδα, ενώ από την κίνηση των μετοχών το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ενδιαφέρον για τον κλάδο, όσο βεβαίως υπάρχει προσδοκία.
Η τελική εισροή των ευρωπαϊκών μεταγγίσεων για τις Ισπανικές τράπεζες θα εξαρτηθεί από την ικανότητα καθεμιάς τράπεζας να συγκεντρώσει δικά της κεφάλαια ισοδύναμα με το «κούρεμα», το οποίο θα εξαναγκαστούν να υποστούν οι μικρομέτοχοι/επενδυτές και στην τιμή με την οποία θα μεταβιβασθούν τα περιουσιακά στοιχεία τους στην «κακή τράπεζα» που θα συστήσει η ισπανική κυβέρνηση και αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που της επιβάλλει η ΕΕ για να της χορηγήσει τα χρήματα. Την ίδια δυνατότητα επιθυμούν και οι Έλληνες τραπεζίτες και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την αγορά πάντα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βολιδοσκοπεί τους ξένους οίκους να αναλάβουν την αναδοχή σε άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Για τη διαμόρφωση και διευκρίνιση των όρων αυτών, γίνονται επαφές και διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών, της Τραπέζης Ελλάδος και της τρόικας, ώστε να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη, τουλάχιστον ως προς τα κίνητρα που θα δοθούν σε ιδιώτες επενδυτές (να μετάσχουν στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) και ως προς τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τραπεζών. όλη η κουβέντα στρέφεται γύρω από την κρατικοποίηση των τραπεζών ( και πώς αυτό θα αποφευχθεί) καθώς και στην παροχή κινήτρων ελκυστικών για τη συμμετοχή ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου. Πιθανολογείται ότι το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλάιου θα είναι της τάξεως του 10%, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο επίκειται να προικοδοτηθεί στο πλαίσιο της νεάς δόσης με άλλα 18-25 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ΤΧΣ έχει ενισχύσει τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους με μια...προκαταβολή ανακεφαλαιοποίησης της τάξεως των 18 δισ ευρώ ( συν τη στήριξη της Proton συνολικά 25 δισ ευρώ).
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr