Aναστάτωση επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο για το ΤΧΣ, αφού δεν αποκλείεται οι όποιες ανακοινώσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά το Πάσχα. Οι τραπεζίτες ανησυχούν γιατί πηγαίνει πιο πίσω ο χρόνος των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον τους. Οι ανησυχίες τους ως προς το τι θα γίνει εντείνονται διότι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε προγραμματιστεί υπουργικό συμβούλιο.
Στα αναπάντητα ερωτήματα παραμένει η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών -- με τι discount θα εκδοθούν και εάν οι νέες μετοχές θα δοθούν στους μετόχους και το ΤΧΣ στην ίδια τιμή -- καθώς και το ποσό της αύξησης κεφαλαίου που θα απαιτηθεί. Χαρακτηρηστικά, σύμφωνα με υπόμνημα της Ελληνικής Ένωσςη Τραπεζών που περιήλθε στην κατοχή του Reuters «εάν η τιμή για το Ταμείο (ΤΧΣ) είναι χαμηλότερη αυτής για τους επενδυτές, αυτό θα τους αποθαρρύνει να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση».
Τα κεφάλαια που θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες συνολικά για την κάλυψη των ζημιών από το PSI και από την εκτίναξη των επισφαλειών, κυμαίνονται μεταξύ 35- 50 δισ ευρώ, που σημαίνει ότι το χειρότερο σενάριο αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τάξεως των 50 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει προς τα τέλη Απριλίου, το ακριβές ύψος των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, έχοντας μελετήσει τα πρώτα business plans που κατατέθηκαν την Παρασκευή.
TXΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, το πιθανότερο με την μορφή ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον EFSF. Ειδικότερα, το Ταμείο θα αγοράσει κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και ομόλογα γνωστά ως CoCos που θα εκδώσουν οι τράπεζες, τα οποία θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές, αν τα κεφάλαιά του υποχωρήσουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των CoCos που θα εκδοθούν, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό της αύξησης κεφαλαίου που θα χρειαστεί, που σημαίνει ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν λιγότερα χρήματα. Μάλιστα, πρόταση των τραπεζών είναι το προσφερόμενο ετήσιο κουπόνι για τα CoCos να είναι 3,5% και να έχει τουλάχιστον 10ετή διάρκεια.
Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση σήμερα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών -- Εθνικής , Eurobank , Alpha και Πειραιώς -- ανέρχεται συνολικά στα 2,7 δις ευρώ περίπου . Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το Reuters, το μέγεθος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες είναι πολλαπλάσιο της χρηματιστηριακής τους αξίας μετά την βουτιά 77% που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους το τελευταίο 12μηνο, εξαιτίας των ανησυχιών για αραίωση της αξίας της μετοχής (dilution) για τους παλαιούς μετόχους και των δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών της χώρας.
Σε δύο ταμπλό
Στο μεταξύ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων εν αναμονή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οι τράπεζες προσανατολίζονται στο να μοιράσουν τις ζημιές από το PSI και από τις επισφάλειες, όπως αυτές προέκυψαν από τους ελέγχους της Blackrock, σε δύο ταμπλό. Να καλύψουν δηλαδή, τις ζημιές απομείωσης από το «κούρεμα» των ομολόγων με την έκδοση κοινών μετοχών και να καλύψουν τις ζημιές λόγω Blackrock με μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές, κάνοντας χρήση δύο χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Alpha
Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank σημειώνει σχετικά στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο τα εξής:
«Το έλλειμμα κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθεί προκύπτει από δύο πηγές: ζημιές που προέκυψαν ήδη από το PSI και δυνητικές ζημιές που ίσως προκύψουν με βάση την διαγνωστική εξέταση της Blackrock. Είναι λογικό, λοιπόν, να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά χρηματοοικονομικά εργαλεία για διακριτούς σκοπούς, και ειδικότερα κοινές μετοχές για το τμήμα του PSI και ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές για το τμήμα που αφορά στην Blackrock (που εκ της φύσεως τους έχουν δυνητικό χαρακτήρα και ανταποκρίνονται στις δυνητικές ζημιές που μπορεί να προκύψουν).
Η ελκυστικότητα της επένδυσης για τους ιδιώτες επενδυτές προσδιορίζεται και από το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης, διότι όσο μεγαλύτερο είναι το τελευταίο τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα κάλυψής του από την κερδοφορία των τραπεζών.
Συνεπώς, εφόσον υπάρχουν περιθώρια διαμόρφωσης των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων σε εναλλακτικά αλλά ισοδύναμα επίπεδα, μέσω για παράδειγμα αναγνώρισης για εποπτικούς σκοπούς της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης για το κούρεμα των ομολόγων, θα πρέπει να εξεταστεί ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από το PSI υπό το πρίσμα επίτευξης ενός αρίστου αποτελέσματος για το όλο εγχείρημα».
Ειδικότερα για το θέμα των δικαιωμάτων warrants, που θα επιτρέψουν στους ιδιώτες μετόχους να αποκτήσουν πολλαπλάσιες μετοχές κατά την επαναγορά τίτλων από το ΤΧΣ, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank υποστηρίζουν πως η χορήγηση στους ιδιώτες επενδυτές ικανού αριθμού warrants μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ελκυστικότητα των δυνητικών αποδόσεων, σε συνδυασμό με την δυνατότητα περιορισμού του κόστους των κοινών μετοχών του ΤΧΣ και των μετατρέψιμων ομολόγων να διαμορφωθεί σε επίπεδο που να καλύπτει το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου αλλά να μην αντιστρατεύεται την κερδοφορία της επένδυσης δεδομένης της αβεβαιότητας για τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών τα επόμενα χρόνια. Και διευκρινίζουν ότιείναι προς το συμφέρον του όλου εγχειρήματος να διασφαλισθεί η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, που με τη σειρά της εξαρτάται από την ελκυστικότητα της επενδυτικής τοποθέτησης με όρους ισότιμης μεταχείρισης με το ΤΧΣ, τον έτερο μεγάλο επενδυτή, και σταθερών κανόνων καθ' όλη την διάρκεια της επένδυσης.
Συμπερασματικά, οι αναλυτές της Τράπεζας εκτιμούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η πλήρης ανάκτηση των δημοσίων πόρων που θα δαπανηθούν, και αφετέρου να μεγιστοποιείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αλλωστε, όπως προσθέτουν, για την επίτευξη και των δυο στόχων, βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία υπεραξίας στην επένδυση στην οποία θα κληθούν να συνεισφέρουν το δημόσιο -μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)- και οι ιδιώτες επενδυτές. Εξάλλου, η κερδοφορία της επένδυσης εξαρτάται έτσι όχι μόνο από την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια αλλά σε μεγάλο βαθμό και από την αρχιτεκτονική της αποκεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr