Για κλίμα μεταβλητότητας που ενδεχομένως να μετριαστεί στις συνεδριάσεις που ακολουθούν λόγω της παραδοσιακής εποχικότητας της Μ. Εβδομάδας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα συνοδευτεί από την αλλαγή της τάσης, κάνει λόγο ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το μίγμα των νέων παραμένει από αδιάφορο έως αρνητικό, βάζοντας το στοιχείο της συναλλακτικής συρρίκνωσης και της μεταβλητότητας στο προσκήνιο των χαρακτηριστικών των τελευταίων συνεδριάσεων. Ωστόσο η πίεση στον τραπεζικό κλάδο έχει φθάσει στο σημείο όπου με καλές πιθανότητες -βάση του πρόσφατου παρελθόντος- παρατηρούνται έντονες ανοδικές αντιδράσεις.
Παρά τις επίσημες και μη διαβεβαιώσεις εκ μέρους των οικονομικών αρχών τόσο της Ελλάδας όσο και των διεθνών οργανισμών ότι η Ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ένα μονοπάτι ασφάλειας και ανάπτυξης, η αγορά μετοχών δεν φαίνεται να προεξοφλεί μια τέτοια αισιόδοξη προοπτική, αναφέρει ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, Υπεύθυνος Ανάλυσης Αγοράς & Μετοχών της Valuation & Research Specialists. Επισημαίνει ότι η υποχώρηση των αποτιμήσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι ενδεικτική των εύθραυστων επενδυτικών προσδοκιών με κύριο άξονα αβεβαιότητας τις εξελίξεις στο μέτωπο των εγχώριων εμπορικών τραπεζών. Για τις τελευταίες μάλιστα, η αγορά δεν φαίνεται να έχει πειστεί για την ύπαρξη και την αξιοπιστία ενός χρονοδιαγράμματος ενίσχυσης και εξυγίανσής τους, κινήσεων μέσω των οποίων θα ενισχυθεί η εν γένει εγχώρια οικονομία και οι επιχειρήσεις.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το επόμενο χρονικό διάστημα, η Ελληνική αγορά μετοχών αναμένεται να διατηρηθεί σε μια πορεία νευρικών ταλαντώσεων παρά την πιθανή ανακοίνωση της ημερομηνίας των επικείμενων εκλογών. Η αρνητική αυτή πορεία πηγάζει κυρίως από την υψηλή μεταβλητότητα του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την τελική έκβαση των εκλογών, αλλά και από τη συνεχιζόμενη αναιμική υλοποίηση των μέτρων της δανειακής σύμβασης. Είναι φανερό ότι για τα μέτρα αυτά υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις και μικρή διάθεση από τις οικονομικές αρχές ανάληψης του αντίστοιχου κόστους.
Σε γενικές γραμμές, η αγορά εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα μέτρων ή ότι τουλάχιστον αυτό το πρόγραμμα θα συναντήσει μεγάλη αντίδραση, η οποία θα μεταβάλλει σημαντικά την τελική φύση των μέτρων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της οικονομίας σε μια τροχιά χωρίς πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και σε συνδυασμό με τις αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερών αρνητικών προσδοκιών.
Σύμφωνα με τη Eurobank Χρηματιστηριακή, η διαφοροποίηση των τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τις μετοχές του μη χρηματοοικονομικού κλάδου αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο και τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε δύσκολα θα δούμε την αγορά σε επίπεδα υψηλότερα από τα τρέχοντα.
Ισχυρή αποδεικνύεται προς το παρόν η στήριξη των 700 μονάδων για το γενικό δείκτη, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ωστόσο, η Emporiki Bank αναφέρει ότι ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση προς τις αντιστάσεις των 733 μονάδων και ιδιαίτερα των 753 μονάδων, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση του όγκου των συναλλαγών, θα αντιμετωπισθεί με δυσπιστία. Πάντως, η καθοδική γραμμή τάσης του τελευταίου διμήνου διέρχεται από την περιοχή των 755 μονάδων και μόνον σε ενδεχόμενη υπέρβασή της, θα διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο, η αρνητική τεχνική εικόνα του τελευταίου διμήνου. Από την άλλη πλευρά, οι επόμενες στηρίξεις που εντοπίζονται στις 693 και 680 μονάδες, δεν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, διαμορφώνοντας «ένα δυνητικό πλέγμα στηρίξεων» για το άμεσο μέλλον σε ενδεχόμενη επιτάχυνση της πτώσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr