Από τα περίπου 900 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Κύπρου καλύφθηκαν τα 590 εκατ. ευρώ, με τον μέτοχο μειοψηφίας, τον Ρώσο μεγιστάνα Ρουμπολόβλεφ, ο οποίος κατέχει το 10% να μη συμμετέχει στη διαδικασία και να μην εξασκεί τα δικαιώματά του. Οι τραπεζίτες στην Ελλάδα και βεβαίως η χρηματιστηριακή αγορά έχουν θορυβηθεί από την τελευταία εξέλιξη, κυρίως διότι η Κυπριακή οικονομία παρουσίάζει μεγάλα σημάδια αυτονομίας σε σχέση με την ελληνική και εν μέσω καταιγιστικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.
Αεροπλάνα
Θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, σχολιάζουν χρηματιστές, ότι οι τραπεζίτες θα μπουν στα αεροπλάνα με προορισμό το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και κάποιοι άλλοι για τις χώρες του... Κόλπου, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, στην μετά PSI και Blackrock εποχή. Πάντως, οι αυξήσεις θ' αργήσουν, αφού, όπως αποκάλυψε χθες το «R» οι τράπεζες ζήτησαν παράταση σχεδόν ένα μήνα για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του τέταρτου 3μήνου του '11, επιτείνοντας την ανησυχία και την αβεβαιότητα στην αγορά.
Επιμένει η Citigroup
Κατά τα άλλα, σύσταση για Αγορά και τιμή στόχο στα 0,95 ευρώ δίνει η Citigroup για την Τράπεζα Κύπρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον οίκο, "πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει ένα από τα υψηλότερης ποιότητας τραπεζικά δίκτυα στον ελλαδικό χώρο. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση για αγορά της μετοχής (1H). Εάν τα νέα από τη μειωμένη κεφαλαιακή ενίσχυση οδηγήσουν σε περαιτέρω αδυναμία της μετοχής, θα θεωρήσουμε τα χαμηλότερα επίπεδα ως καλά σημεία εισόδου και για τους νέους και για τους υφιστάμενους επενδυτές. Μόλις η μακροοικονομική αναταραχή που περιβάλει την Ελλάδα και την Κύπρο υποχωρήσει, η τράπεζα θα προσφέρει στους επενδυτές μια ισχυρή αναπτυξιακή ιστορία στην Κύπρο/Νοτιοανατολική Ευρώπη".
Στο μεταξύ, συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα η παλινδρόμηση του γενικού δείκτη μεταξύ της στήριξης των 730 μονάδων και της αντίστασης των 780 μονάδων, μια κίνηση που χαρακτηρίζει ολόκληρο το Μάρτιο, αναφέρει σε ανάλυση του ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Κάποια θετικά νέα όπως η ομαλή πορεία της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από Fitch και S&P και η πρόσθετη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες αντισταθμίζονται από αρνητικά γεγονότα, όπως η αμφιβολία για το αν χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας και η αγωνία για τις τραπεζικές αυξήσεις που εντάθηκε μετά την αποτυχία της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ που χρειαζόταν ως κεφαλαιακή ενίσχυση. Η αρνητική αυτή εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη πίσω στη στήριξη των 730 μονάδων και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα βοηθούσε στη διάσπαση των 780 μονάδων, ειδικά με τους χαμηλούς όγκους που παρατηρούνται σε ορισμένες συνεδριάσεις. Δεν αποκλείεται όμως να αυτονομηθούν θετικά μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου που έχουν υποαποδόσει το τελευταίο διάστημα σε συνάρτηση με εταιρικά γεγονότα, όπως η επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και η ανάληψη ενός νέου έργου από τη ΜΕΤΚΑ.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Beta Securities, επισημαίνουν ότι η περιοχή των 790 μονάδων για τον γ.δ. είναι απαιτητική ως προς την συναλλακτική δύναμη της αγοράς, καθώς από τα επίπεδα αυτά και ως τις 847 μονάδες στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί όγκοι πολύ υψηλότερης αξίας (80- 100 εκ. ευρώ) που πιθανόν να λειτουργήσουν σαν ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη επέκταση της ανόδου χωρίς ανάλογη αύξηση των συναλλαγών.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr