Η αύξηση των δανείων λιανικής αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά η Fitch, καθώς τους επιτρέπει να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους και να βελτιώσουν την παραγωγή εσόδων. Όμως, εάν αυτή δεν διαχειριστεί σωστά, και στην περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, οι αναλυτές προειδοποιούν πως τα αυξημένα πιστωτικά κόστη θα ασκήσουν τελικά πιέσεις στις αξιολογήσεις των τραπεζών.
«Υπάρχει κίνδυνος τα συρρικνούμενα, λόγω του αυστηρότερου ανταγωνισμού, spreadsκαι ένα λιγότερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα κεφαλαίων και τις ευρύτερες επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών», προειδοποιεί η CristinaTorrella, αναλύτρια της Fitch.
Όμως, εκτιμά πως σε αυτή τη φάση, τα spreadsστα καταναλωτικά δάνεια είναι ακόμα υψηλά και αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Επιπλέον, τονίζει τις επενδύσεις που γίνονται στα συστήματα διαχείρισης ρίσκου, αν και σε αυτό το μέτωπο, η αναλύτρια διαπιστώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πίσω, σε σχέση με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες.
Σε μία έντονα συγκεντρωμένη αγορά, όπου οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν το 77%, η Fitchδιαπιστώνει ότι πρωτίστως η Eurobankέχει ευνοηθεί από την αύξηση της καταναλωτικής πίστης, ενώ και οι Alphaκαι Πειραιώς ακολουθούν. Σχετικά ασήμαντες χαρακτηρίζει ο οίκος τις μικρότερες τράπεζες, με την εξαίρεση της Εγνατίας, η οποία διαθέτει ισχυρό δίκτυο στη χρηματοδότηση αυτοκινήτου.
Οι εκτιμήσεις της Fitchμιλούν για επιβράδυνση της καταναλωτικής πίστης, όμως, σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θεωρούνται θετικές, αφού οι έλληνες πελάτες εμφανίζουν ακόμα χαμηλότερο δανεισμό σε σχέση με τους Δυτικο-ευρωπαίους.
Κ.Σαμ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr