Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
· Η διατήρηση των χρηματοοικονομικών δεικτών εντός των επιτρεπόμενων ορίων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη σε εποχές πιστωτικής επέκτασης.
· Οι χαμηλότεροι ρυθμοί αύξησης των καταθέσεων δυσχεραίνουν τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τον αυξημένο αριθμό των στεγαστικών δανείων.
· Οι τράπεζες καλούνται πλέον να διατηρούν εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής και διαχείρισης κινδύνου, ανάλογα με αυτά που διαθέτουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, η Standard & Poor’s εντοπίζει στην τιτλοποίηση δανείων την απάντηση στις προκλήσεις αυτές. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του νέου –για την ελληνική αγορά- τρόπου χρηματοδότησης, ο οίκος αναφέρει το γεγονός ότι οι τιτλοποιήσεις δεν συνυπολογίζονται στο tier 1, ενώ παράλληλα, προσφέρουν φθηνότερη χρηματοδότηση, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Όμως, η Standard & Poor’s αναγνωρίζει και μια σειρά από προκλήσεις για τις τράπεζες. Ως κυριότερη αναφέρεται η απουσία ιστορικών δεδομένων, αφού η αλματώδης πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο, το οποίο δεν έχει δοκιμασθεί σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης. Επομένως, με δεδομένη την απουσία στατιστικών στοιχείων, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις τιτλοποιήσεις στην Ελλάδα περιορίζεται στο κατώτατο όριο των ευρωπαϊκών μέσων όρων. Παράλληλα, ανάμεσα στις προκλήσεις επισημαίνει και η δυνατότητα του δανειολήπτη να αφαιρέσει από την οφειλή του προς την τράπεζα το ύψος των καταθέσεών του σε αυτήν, στην περίπτωση χρεοκοπίας του πιστωτικού ιδρύματος, καθώς και οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έκριναν ως παράνομες κάποιες χρεώσεις δανείων, οι οποίες μπορούν πλέον να αφαιρεθούν από το ύψος της οφειλής του δανειολήπτη. Πάντως, η Standard & Poor’s καταλήγει πως η τιτλοποίηση δανείων αποτελεί τη λύση που αναζητούσαν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πιστωτικής επέκτασης σε μια εποχή επιβραδυνόμενων καταθέσεων και πολλών προκλήσεων τόσο σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, όσο και τον ανταγωνισμό. Κ.Σαμ.