Η διαδικασία αποτίμησης ενδέχεται να διαρκέσει έως το τέλος του επόμενου μήνα, διάστημα το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αρκετό ώστε να ετοιμάσουν αντιπροτάσεις και άλλες τράπεζες, εξαναγκάζοντας ενδεχομένως και την Πειραιώς να επανέλθει με καλύτερη πρόταση. Πάντως, η αποτίμηση θα οριστικοποιήσει αποφάσεις που στο μεταξύ θα έχουν ήδη ληφθεί, αφού το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη μία αρκετά πλήρη εικόνα της αξίας των συμμετοχών του στον τραπεζικό κλάδο. Έτσι, τα δύο σενάρια που θα εξετάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων είναι τα εξής: είτε να συγχωνεύσει τις κρατικές τράπεζες (Τ.Τ., ΑΤΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών, Τράπεζα Αττικής ), είτε να πωλήσει στον πλειοδότη της διαδικασίας που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά την Πέμπτη.
Η πρώτη επιλογή είναι απολύτως συμβατή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Η δεύτερη όμως θα ικανοποιήσει τους στόχους του Μνημονίου, στο οποίο προβλέπονται έσοδα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως από αποκρατικοποιήσεις. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι υπόλοιπες περιπτώσεις προχωρούν με ρυθμούς “χελώνας” (π.χ. ΟΣΕ, καζίνο), οι τράπεζες είναι η εύκολη λύση για τη συλλογή ρευστού φέτος, από τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό, ενώ σύντομα θα προκύψουν και υπερβάσεις δαπανών, λόγω των επιπλέον κονδυλίων που θα αποδεσμευτούν για τη χρηματοδότηση των ταμείων (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ).
Στο μεταξύ, πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα των stress tests που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή. Η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται βέβαιη ότι τα αποτελέσματά της θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά και αναμένει τις επόμενες κινήσεις των υπολοίπων παικτών της αγοράς. Ήδη από την Παρασκευή ακούγεται έντονα το σενάριο της συγχώνευσης Εθνικής, Alpha και Eurobank (ή δύο εξ αυτών των τριών), πιθανότατα μέσω ανταλλαγής μετοχών, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει που σταματάει η φημολογία.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής». Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, προκειμένου οι τράπεζες να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας.
«Στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη θέση και το ρόλο τους, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερα σχήματα, διεθνή επέκταση και οικονομίες κλίμακας» σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι «η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου είναι κατά βάση απόφαση των ίδιων των τραπεζών».
Όσο για την πρόταση από τον κ. Σάλλα για πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στο ΤΤ και την ΑΤΕ, ο κ. Παπακωνδσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενθαρρύνει να γίνουν στρατηγικές κινήσεις στο χώρο των τραπεζών. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι η πρόταση που δέχτηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα Πειραιώς είναι δική της πρωτοβουλία. Δεν ήρθε σε συνέχεια μιας δικής μας πρόσκλησης για τις συγκεκριμένες τράπεζες. Και ούτε προφανώς υπάρχει κάποια συμφωνία – πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Η πρόταση αυτή όπως και οποιαδήποτε άλλη έρθει θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μια συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης. Κριτήρια πάντα είναι η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, η βιωσιμότητα των τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει ως μέτοχος το δημόσιο, η διαφύλαξη ενός δημόσιου πυλώνα στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και η ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών.
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών που ανακοινώνονται στις 23/7 ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Τα stress tests έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες και κινδύνους. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, αλλά σε κάθε περίπτωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr