Εν τω μεταξύ, αυξήσεις κεφαλαίων για τις τράπεζες, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests στις 23 Ιουλίου, «βλέπει» στην τελευταία έκθεσή της η Credit Suisse.
Σύμφωνα με όσα με εκτιμούν οι αναλυτές της Credit Suisse, τα stress tests αναμένεται να αναδείξουν την ανάγκη η Deutsche Postbank να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ακριβώς την ίδια αύξηση κεφαλαίου βλέπουν και για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (1,4 δισ. ευρώ). Όπως προκύπτει από τις ίδιες εκτιμήσεις, η Alpha bank δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Αντίστοιχα, οι γερμανικές Landesbanks αναμένεται να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 37 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests θα αποτελέσουν θετικό καταλύτη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. «Τα stress tests θα στεφθούν με επιτυχία» τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση της διαδικασίας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι Deutsche Bank, Commerzbank και Deutsche Postbank αναμένεται να περάσουν χωρίς πρόβλημα τα stress tests. Αναλυτικά, οι τράπεζες προβλέπεται να ξεπεράσουν το όριο του 6% στον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών Tier 1 στο δυσμενές σενάριο της άσκησης που προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και απώλειες από ζημιές σε κρατικά χρέη.
Τα stress tests αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν για τις τράπεζες, αναφέρει σε παρόμοια έκθεσή της η Morgan Stanley.
«Η οικονομολόγος μας, Ντανιέλ Αντονούτσι, και εμείς θεωρούμε ότι η επιβολή των τεστ είναι εύλογη για την αποτροπή μιας διπλής ύφεσης έως τα τέλη του 2011», αναφέρει η έκθεση. «Θετικό θεωρούμε επίσης το γεγονός ότι με τα τεστ θα εκτιμηθεί ο βαθμός εξάρτησης από τα κρατικά μέτρα στήριξης», προσθέτει. «Παρότι θεωρούμε θετικό το ότι τα τεστ της ΕΕ στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου χώρας, δεν είναι καθόλου σαφές πώς ακριβώς θα γίνει αυτό», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης της Morgan Stanley.
Ωστόσο, εντοπίζουν σειρά αδυναμιών, επισημαίνοντας την έλλειψη επαρκών πληροφοριών, όπως για το επίπεδο των σωρευτικών ζημιών από δάνεια ανά χώρα, για το ελάχιστο ενδεικτικό επιτόκιο (hurdle rate), για το πώς η CEBS θα αξιολογήσει τον κίνδυνο χώρας (βάσει εμπορικού χαρτοφυλακίου ή συνολικού χαρτοφυλακίου κρατικών τίτλων), για το κατά πόσο θα υπάρχει διαφάνεια στα στοιχεία των τραπεζών και για τα μέτρα που εφαρμόζονται σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος περιστρέφεται γύρο από τις προσδοκίες για την κατάσταση του ισπανικού δημόσιου τομέα (και άλλων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας).
«Λαμβάνοντας υπόψη τα stress tests των αμερικανικών τραπεζών το 2009, θεωρούμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα περάσουν τη διαδικασία», ανέφερε σε σχετική έκθεσή της, τις προηγούμενες ημέρες - πριν την ανακοίνωση των στοιχείων από την CEBS στις 7 Ιουλίου - η UBS.
«Η υγεία αρκετών ευρωπαϊκών τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια» επισημαίνουν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Deutsche Bank. «Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία για 48 ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουμε υπολογίσει ότι από το 2007 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 έχει αυξηθεί κατά 318 δισ. ευρώ στα 963 δισ. ευρώ, από 645 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην ίδια έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr