Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 455,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 13%, αντανακλώντας την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 2,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010 έναντι 2,4% το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, το καθαρό έσοδο τόκων κατέγραψε μικρή υποχώρηση εξαιτίας του υψηλότερου κόστους προσελκύσεως νέων καταθέσεων λόγω της δημοσιονομικής κρίσεως, η οποία δεν κατέστη εφικτό να αντισταθμισθεί πλήρως, στη διάρκεια του τριμήνου, από την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην ανατιμολόγηση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,5% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων στις χορηγήσεις, αλλά και του περιορισμένου όγκου συναλλαγών του Δικτύου μας, αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας.
Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από συναλλαγματικές διαφορές απορρόφησαν τις ζημίες χρηματοοικονομικών πράξεων, που προέκυψαν ως απόρροια της σημαντικής μεταβλητότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Τα λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 19,4% σε 13 εκατ. συνεπεία της οικονομικής υφέσεως που επηρέασε και τις μη χρηματοοικονομικές Εταιρίες του Ομίλου.
Το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 2,9% σε ετήσια βάση, και ανήλθε σε 286,9 εκατ. ευρώ, μειούμενο ωστόσο κατά 13,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σημείωσε μείωση και ανήλθε σε 51,9%. Οι δαπάνες Προσωπικού αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 143 εκατ., ενώ τα γενικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 3,5% και ανήλθαν σε 121,2 εκατ.
Στην Ελλάδα, η αύξηση του λειτουργικού κόστους ανήλθε σε 2,3%, επηρεασμένη κυρίως από δαπάνες που σχετίζονται με εισπρακτικές διαδικασίες και φόρους, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το λειτουργικό κόστος διευρύνθηκε κατά 4,5%.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 45,6 δισ. Στο τέλος Μαρτίου 2010, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε 41,5 δισ. (+1,1%). Οι καταθέσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 0,8% και ανήλθαν σε 34,1 δισ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιβολή έκτακτης φορολογήσεως στις επιχειρήσεις, καθώς και στην προσαρμογή των ταμειακών αποθεμάτων των επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον οικονομικής υφέσεως.
Επιπλέον, η ανησυχία για την εξέλιξη των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών οδήγησε πελάτες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της ναυτιλίας να μεταφέρουν μέρος της ρευστότητάς τους εκτός Ελλάδος. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταθέσεις μας διαμορφώθηκαν σε 6,7 δισ., αυξημένες κατά 13,2% σε ετήσια βάση. Tέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε 3,3 δισ., ενισχυμένα κατά 21% σε ετήσια βάση, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ.
Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν σε 53,3 δισ. έναντι 52,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2009. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 2,5% ετησίως και από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 3% σε ετήσια βάση. Οι νέες εκταμιεύσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, τα οποία ανήλθαν σε 1.305 εκατ. ευρώ και 288 εκατ. αντιστοίχως στο πρώτο τρίμηνο, καταδεικνύουν την υπεύθυνη εταιρική κοινωνική στάση μας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.
Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 200 εκατ., που ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αντιστοιχούν σε 150 πόντους το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με 129 πόντους για το 2009. Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, αυξήθηκε κατά 60 πόντους το πρώτο τρίμηνο του 2010 και ανήλθε σε 6,3% στο τέλος Μαρτίου 2010. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 6,6%, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πλην Κύπρου, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 6%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, ανερχόμενες σε 1,8 δισ. και διαμορφώθηκαν στο 3,4% του χαρτοφυλακίου των δανείων σε σύγκριση με 2,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 53%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 133%, ποσοστό ιδιαιτέρως ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπ΄ όψιν η συντηρητική σύνθεση του χαρτοφυλακίου.
“Με τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα εξασφαλίζει την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών εκείνων αλλαγών που θα επιτρέψουν στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και τον ρόλο της ως σημείο προσβάσεως προς τις οικονομίες της Ανατολής. Η Alpha Bank, ως βασικός παράγοντας της πραγματικής οικονομίας στην περιοχή, αναμένει να ωφεληθεί δυναμικά καθώς η οικονομία θα προσεγγίζει την αναστροφή της σε θετική πορεία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος.
“Το πρώτο τρίμηνο του 2010 επικεντρωθήκαμε στον περιορισμό των επιπτώσεων από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες: τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, τη συνδρομή μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της πελατείας μας και στον έλεγχο του λειτουργικού μας κόστους, με σκοπό να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα της οργανικής κερδοφορίας μας”, σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Μαντζούνης.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στη στήλη σχετικά αρχεία.
- Alpha_Bank_Q1.pdf (154 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr