Η υποβάθμιση των προοπτικών δεν αποτελεί έκπληξη καθώς σημειώθηκε όπως εξηγεί ο οίκος, λόγω της παρουσίας τους στην Ελλάδα και την εξάρτηση μέρους των εργασιών τους από την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Για την Ελληνική Τράπεζα η Fitch επανέλαβε προηγούμενη αξιολόγηση για την πιστοληπτική της ικανότητα στο BBB με τις προοπτικές της να θεωρούνται σταθερές, γεγονός που αντανακλλά την προοπτική σταθερότητας της αξιολόγησης του κυπριακού χρέους (ΑΑ-).
«Το περιβάλλον στην Ελλάδα, δεύτερη πατρίδα των κυπριακών τραπεζών, και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο, θα παραμείνει απαιτητικό για κάποιο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας πίεση στην ήδη φθίνουσα ποιότητα του ενεργητικού και στην κερδοφορία των τραπεζών», επισημαίνει ο οίκος.
Η Fitch αναμένει χαμηλότερους όγκους δανεισμού, αύξηση επισφαλειών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς και πίεση στα περιθώρια λόγω υψηλότερου μέσου κόστους χρηματοδότησης.
Ο οίκος αφήνει και ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, λέγοντας πως στην περίπτωση που η υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού στην Ελλάδα αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή και οι τράπεζες καταφέρουν να χειριστούν αποτελεσματικά την πίεση στα περιθώρια τότε η προοπτική θα μπορούσε να αναθεωρηθεί εκ νέου σε Σταθερή.
Και συνεχίζει επισημαίνοντας τα θετικά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών όπως είναι η κεφαλαιακή επάρκεια - με τον δείκτη tier 1 στο τέλος του 2009 να κυμαίνεται από 9,7% στην MPB μέχρι 9,9% στην Ελληνική και 10,6% στην Τράπεζα Κύπρου - η ικανοποιητική ρευστότητα και η επαρκής χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από την καταθετική τους βάση (με τη σχέση δανείων/καταθέσεις να κυμαίνεται από 77% για την Ελληνική Τράπεζα σε 93% για την Τράπεζα Κύπρου και 102% (τέλος Q309) για την Marfin Popular Bank.
Επίσης η εξάρτησή τους από τη χονδρική χρηματοδότηση είναι περιορισμένη το 2010 γιατί δεν λήγουν μεγάλα ποσά. Βέβαια τελευταία οι κυπριακές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ και θα πρέπει να περιορίσουν τα ποσά τους επόμενους μήνες.
Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι για την MPB 52,6% των δανείων του ομίλου και 44,9% των καταθέσεων, για την Τράπεζα Κύπρου το 36,9% των δανείων και το 38,2% των καταθέσεων και για την Ελληνική το 18,7% των δανείων και 16,2% των καταθέσεών της. Τέλος η έκθεση τους απέναντι στο ελληνικό χρέος γενικά λιγότερο σημαντική από ό, τι στις ελληνικές τράπεζες.
Χρ. Ιωάν.
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr