Είναι αλήθεια πως το δημόσιο, βοήθησε πολύ τις τράπεζες στο να μην βρεθούν εντελώς εκτεθειμένες στην κρίση. Μόνο και μόνο το ότι κατέθεταν εγγύηση στην ΕΚΤ τα ομόλογα που τους παραχωρήθηκαν ώστε να δανείζονται με 1% και να χορηγούν σε δημόσιο και πελάτες δάνεια με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο, σαφώς και στήριξε την κερδοφορία τους. Από τα ποσά που διέθεσε η ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν περίπου 42 δισ. ευρώ. Ένα μέρος απ' αυτά, περίπου 6 δισ. ευρώ, έχει ήδη επιστραφεί και φέτος ετοιμάζονται να επιστρέψουν και άλλα.
Το ζήτημα είναι πως παρότι πήραν τα χρήματα, η ροή των δανείων επιβραδύνθηκε και μάλιστα από ότι φαίνεται απειλούν με περεταίρω περικοπές εάν προχωρήσουν οι ρυθμίσεις Κατσέλη όταν εγκριθούν τελικά από την ΕΚΤ.
Η αποκατάσταση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η επαναλειτουργία της διατραπεζικής αγοράς δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα για να ξεκινήσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων, κυρίως προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση της δράσης τους, έχει πεί ο ΣΕΒ.
Ωστόσο το Νοέμβριο του 2009 φάνηκε ξεκάθαρα η φθίνουσα πορεία της στήριξης της οικονομίας μέσω χορηγήσεων καθώς διαπιστώθηκε περαιτέρω επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των εγχώριων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαμορφώθηκε σε 4,2%, από 4,4% τον Οκτώβριο του 2009 5,4% το Σεπτέμβριο, 6% τον Αύγουστο, 6,6% τον Ιούλιο και από 15,9% το Δεκέμβριο του 2008,. Το κυριώτερο όμως είναι με αρνητικό ρυθμό κινήθηκε η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία για τρίτο συνεχόμενο μήνα (Νοέμβριος 2009: -4,0%, Οκτώβριος 2009: -2,3%, Δεκέμβριος 2008: 15,8%),
Μπορεί όμως αυτό να συνεχιστεί; Υπάρχει η άποψη πως το Δημόσιο δεν επιθυμεί οι τράπεζες να φύγουν από τον εναγκαλισμό του καθώς θέλει να έχει λόγο στην ομαλή ροή κεφαλαίων προς την αγορά. Από την άλλη όμως έχει ανάγκη τα κεφάλαια που έχει χορηγήσει για να στηρίξει το ΤΕΜΠΕ προκειμένου μέσω αυτού να αρχίσουν να ρέουν προς την αγορά εγγυημένα δάνεια.
Σε αυτό το γόρδιο δεσμό σημαντική εκτιμάται πως θα είναι η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία θα οριοθετήσει και τους κανόνες του παιχνιδιού της γάτας και του ποντικιού μεταξύ κράτους και Τραπεζών.
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr