Οι τρεις κανονισμοί, που έχουν βεβαίως άμεση εφαρμογή, αφορούν τη δημιουργία τριών νέων εποπτικών ρυθμιστικών οργάνων: την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών. Με αυτούς τους τρεις φορείς, συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται ένα πλήρες πακέτο μέτρων, μετά και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, που είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο.
Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση να θωρακίσει το σύστημα με μηχανισμούς τόσο μακροελέγχου, όσο και μικροελέγχου, στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Υπήρξε μια σειρά από ζητήματα φορολογίας στην ημερήσια διάταξη, ένα προσχέδιο οδηγίας για την εφαρμογή του μηχανισμού αντιστροφής φορολογικής υποχρέωσης στα δικαιώματα εκπομπών και σε άλλα ορισμένα αγαθά. Για το ΦΠΑ στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, οδηγία για τη φορολογία των αποταμιεύσεων, οδηγία για την είσπραξη φορολογικών απαιτήσεων, οδηγία για τη διοικητική συνεργασία και συμφωνίες για την καταπολέμηση της απάτης σε τρίτες χώρες.
Από αυτές, το μόνο κομμάτι, το οποίο προχώρησε, ήταν η οδηγία που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, με την εισαγωγή ενός μηχανισμού αντίστροφης φορολογικής υποχρέωσης στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με αυτό τον τρόπο, η φορολογική υποχρέωση βαραίνει τον τελικό λήπτη του προϊόντος. Στην περίπτωση αυτή, την τελευταία επιχείρηση που κάνει χρήση του προϊόντος.
Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και στις υπόλοιπες οδηγίες φορολογικές, δεν υπήρξε πρόοδος. Θα επανέλθουμε για συζήτηση. Απλώς να σημειώσω για την πληρότητα, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης με τρίτες χώρες, όπου μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία- διαφωνούν ρητά με το να προχωρήσει κανένας, εάν δεν υπάρξει ταυτόχρονη δέσμευση τρίτων χωρών. Είναι γνωστό ότι το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν ιδιαίτερες φορολογικές μεταχειρίσεις στο έδαφός τους και, άρα, μια μεγαλύτερη δυσκολία να αποδεχτούν κάποια πράγματα.
Έγινε ακόμα συζήτηση για την έξοδο από τα μέτρα υποστήριξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Συζητήθηκε η διαδικασία εξόδου, πάλι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Αυτό γιατί δεν υπάρχει λόγος να δοθεί αυτή τη στιγμή ένα σήμα στις αγορές, για το πότε ακριβώς θα υπάρξει απόσυρση των μέτρων υποστήριξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, η οποία, βεβαίως, θα ξεκινήσει από την απόσυρση των κρατικών εγγυήσεων προς τις Τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, έγινε σαφές ότι η κρατική βοήθεια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων ή για την αύξηση των αποζημιώσεων των στελεχών, τα γνωστά bonus. Υπήρξε μάλιστα ρητή αναφορά -κυρίως είναι για το G20- σχετικά με ρήτρες, που να επιβεβαιώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν χρήματα κρατικής βοήθειας για bonus.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr