Oμως ακόμη και αν υπάρξουν υποθέσεις ότι η τιμή της αύξησης θα είναι στο 1 ευρώ και προκύπτει από τα 65 εκατ ευρώ που προσφέρει η πλευρά Ρέστη για να αγοράσει 65 εκατ μετοχές, το ζητούμενο είναι σε ποια τιμή αποτιμά ο Β. Ρέστης την Aspis bank; Η τράπεζα διαθέτει περίπου 64 εκατ μετοχές και κεφαλαιοποίηση 67 εκατ ευρώ. Η ονομαστική αξία στα 0,60 ευρώ. Αν η αύξηση καλυφθεί πλήρως 64 συν 128 εκατ μετοχές δηλαδή συνολικά 192 εκατ μετοχές.
Η Aspis bank εμφανίζει κεφάλαια 128 εκατ ευρώ ενώ αν αφαιρεθούν τα 40 εκατ υβριδικής έκδοσης ανέρχονται στα 88 εκατ ευρώ. Με βάση την προσφορά Ρέστη πριν την αύξηση η Aspis αποτιμάται στα 0,75 με βάση την τιμή προς λογιστική αξία δηλαδή κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Η προσφορά Ρέστη δεν εμπεριέχει κανένα premium για τον έλεγχο της τράπεζας.
Το πλέον λογικό σενάριο είναι η προσφορά Ρέστη να στηρίζεται στην παραδοχή ότι η αύξηση δεν θα καλυφθεί και μέσω της δικής του συμμετοχής θα καταφέρει να αποκτήσει το 51%. Ομως και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμη η στάση των μικρομετόχων καθώς και το γεγονός ότι εφόσον αποκτήσει ποσοστό πάνω από 33% θα πρέπει να υποβάλλει δημόσια πρόταση.
Εναλλακτικά να επιχειρήσει συγχώνευση με την FBBank (ελέγχει το 51% ο κ.Ρέστης) που όμως φαντάζει δύσκολο σε αυτή την συγκυρία όχι τόσο λόγω των αντιδράσεων της ΑΤΕ που ελέγχει το 49% της FBBank όσο λόγω κεφαλαιακής διάρθρωσης της τράπεζας.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr