• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Ν.Καραμούζης: "Η Eurobank έχει μειώσει 50% τη χρήση ρευστότητας από την ΕΚΤ"

15:15 - 17 Νοε 2009 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
(upd) Κατά 50% έχει μειώσει τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η EFG Eurobank, καθώς η ρευστότητάτης έχει ανακάμψει από τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης, δήλωσε στο Reuters, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νίκος Καραμούζης.

«Λόγω της σημαντικής βελτίωσης της ρευστότητας του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά τους τελευταίους έξι μήνες η Eurobank EFG έχει μειώσει σημαντικά τη χρήση του μηχανισμού ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50%, δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «σταδιακά, ο όμιλος προσεγγίζει τα επίπεδα χρήσης του μηχανισμού που έκανε πριν από τη κρίση».

Ακόμη, ο κ. Καραμούζης  δήλωσε ότι «η Eurobank αποπλήρωσε πρόσφατα το σύνολο τωνομολογιών που έφεραν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μεαποτέλεσμα να κάνει σήμερα μηδενική χρήση του δεύτερου πυλώνα του κυβερνητικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της EFG Eurobank ανέκαμπτε 5,43% στα 10,09 ευρώ στις 12:40 ώρα Ελλάδος, μετά από απώλειες 7% την Δευτέρα.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν αισθητές απώλειες την Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για τιςεπιπτώσεις που θα έχει η απόσυρση του προγράμματος ρευστότητας της ΕΚΤ, μέσω του οποίου αντλούν φθηνά κεφάλαια οι εγχώριοι πιστωτικοί οργανισμοί.

Οι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η Τράπεζα της Ελλάδας, έχουνπροειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι συγκρατημένα όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων μέσω του προγράμματος διοχέτευσης 12μηνης ρευστότητας της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, που μπορεί να είναι η τελευταία δημοπρασία για φέτος.

Οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν δανειστεί περίπου 40 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ φέτος, σύμφωνα με τραπεζική πηγή.

Την Δευτέρα, η ΤτΕ είπε ότι έχει υποδείξει σε αριθμό τραπεζών να επιδείξουν σύνεση ως προς την συμμετοχή τους στη δημοπρασία Δεκεμβρίου της ΕΚΤ. Η ΤτΕ πρόσθεσε ότι η υπόδειξή της αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εξόδου των τραπεζών από τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα του ευρωσυστήματος όταν αυτά αποσυρθούν.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ότι η δημοπρασία του Δεκεμβρίου, 12μηνης διάρκειας, θα είναι η τελευταία στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής ρευστότητας για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Οι εγχώριες τράπεζες δανείζονται με χαμηλό κόστος από την ΕΚΤ χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5,2% την Δευτέρα.

Η διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις εν μέσω ανησυχιών για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μετά και την αναθεώρηση τωνστοιχείων για το ΑΕΠ που έδειξαν ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά μετά από 16 έτη.

Nωρίτερα, το "R" είχε μεταδώσει:

Το τελευταίο διάστημα έρχεται και επανέρχεται το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών στο επίκεντρο ωστόσο πολλά από τα στοιχεία που αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το «Reporter» ήδη από τις 26 Οκτωβρίου είχε αναδείξει το θέμα και παρουσιάσει αναλυτικά τις επιστολές που είχε στείλει η ΤτΕ για την ρευστότητα στις τράπεζες. Το ερώτημα ήταν γιατί οι τράπεζες δανείζονται τόση ρευστότητα από την ΕΚΤ 35 με 40 δισ. ευρώ όταν οι ανάγκες τους είναι υποπολλαπλάσιες. Οι τράπεζες συμμετείχαν στις δημοπρασίες της ΕΚΤ για να αντλήσουν ρευστότητα με 1% και εν συνεχεία να αγοράσουν ομόλογα με 4,5% και 5%. Ετσι κερδοσκοπούσαν και επιτύγχαναν μεγάλα κέρδη. Αυτό το συνειδητοποίησαν στην ΕΚΤ η οποία απορούσε με την στάση των ελληνικών τραπεζών. Η ΤτΕ ζήτησε με επιστολές της αφενός να ενημερώσουν οι τράπεζες πότε θα επιστρέψουν την ρευστότητα που δανείσθηκαν από την ΕΚΤ αφετέρου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας με ίδια μέσα που σχεδιάζουν για το 2010.

Στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να συμπεριλαμβάνουν τόσο της λήξεις ομολογιακών τους εκδόσεων όσο και το γεγονός ότι το 2010 θα επιστρέψουν την ρευστότητα στην ΕΚΤ.

Το «Reporter» αναλυτικά παρουσίασε τις θέσεις των μεγάλων τραπεζών, πως δηλαδή η Εθνική θα επιστρέψει τα 10 δισ. ευρώ που άντλησε από την ΕΚΤ, η Alpha 9 δισ. ευρώ, η Eurobank 5 δισ. ευρώ (ήταν 10 δισ. και μειώθηκαν) η Πειραιώς περίπου 5 με 6 δισ., η ΑΤΕ 2 δισ.ευρώ κ.α.

Οι τράπεζες έχουν σχέδιοΑκολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman