1) Στο γεγονός ότι τράπεζες όπως η Citigroup, η Barclays, η Dexia και η KBC πωλούν ελληνικά ομόλογα.
Η Citigroup και η Barclays πουλούν γιατί α) Εκτιμούν ότι το spread θα διευρυνθεί περαιτέρω, β) πελάτες τους θέλουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους και γ) γιατί λόγω των δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν το 2010 οι τράπεζες θα έχουν ευκαιρία να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα σε καλύτερεςτιμές.
Οι βελγικές τράπεζες Dexia και KBC πούλησαν ομόλογα, καθώς θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση τους από το πακέτο οικονομικής στήριξης του Βελγικού δημοσίου.
Οι τράπεζες αυτές έλαβαν οικονομική βοήθεια και εν συνεχεία αγόρασαν ομόλογα περιφερειακών χωρών. Τώρα πωλούν τα ομόλογα αυτά ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και να επιστρέψουν ρευστότητα στο δημόσιο.
2) Οι διεθνείς επενδυτές κατανοούν ότι οι τράπεζες από την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν κατά 50% την εξάρτηση τους από την ρευστότητα που έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ δεν θα αγοράζουν με τόση ένταση όσο στο παρελθόν ομόλογα.
Τι συμβαίνει με ομόλογα και ρευστότητα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι σταδιακά δεν θα δέχεται ομόλογα BBB ως εγγύηση από τα κράτη μέλη.
Η Ελλάδα βρίσκεται δύο βαθμίδες υψηλότερα οπότε ακόμη και αν υποβαθμιστεί δεν κινδυνεύει.
Συν τοις άλλοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα αλλά κυρίως εταιρικά ομόλογα και δάνεια αλλά και εκδόσεις άλλων τραπεζών.
Όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες τους λόγους για τους οποίους έχουν αντλήσει τόσο μεγάλη ρευστότητα περίπου 35 δις ευρώ από την ΕΚΤ.
Στην επιστολή μάλιστα όπως έχει τονιστεί ζητείται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα άντλησης ρευστότητας του 2010 που θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τις λήξεις εκδόσεων όσο και την ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ.
Οι τράπεζες οι οποίες μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να απαντήσουν(οι περισσότερες ήδη έχουν απαντήσει στην ΤτΕ) έχουν τονίσει ότι θα μειώσουν κατά 50% την εξάρτηση τους από την ρευστότητα της ΕΚΤ.
Οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα από την ΕΚΤ με χαμηλό κόστος και αγόραζαν ελληνικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και κέρδιζαν.
Χαρακτηρίσθηκαν μάλιστα ως οι μεγάλοι κερδοσκόποι της Ευρώπης.
Παρ΄ όλα αυτά σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν πωλήσει το τελευταίο διάστημα και σχεδιάζουν ακόμη να πωλήσουν συνολικά ομόλογα 12 με 14 δις ευρώ, ώστε να μειώσουν την εξάρτηση της τους από την ΕΚΤ μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης , funding των ομολόγων.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr