Ομως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αποκωδικοποίησαν όλως τυχαίως με κοινό τρόπο το μήνυμα που έστειλε η κρίση. Ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία με επίκεντρο τα ομόλογα, χρησιμοποιώντας την ΕΚΤ ώστε να επιτύχουν έκτακτα κέρδη και να εμφανίσουν στους μετόχους τους ικανοποιητικές επιδόσεις.
Στο 9μηνο οι τράπεζες που πέτυχαν κέρδη από ομόλογα αγγίζουν τα 1,1 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων πωλήσεων ομολόγων, spreads και τόκων ενώ τα έκτακτα κέρδη συνολικά ξεπερνούν τα 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 35 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και είναι αμφίβολο αν από αυτά μόλις 500 εκατ να έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία. Πήγαν τα περισσότερα για αγοραπωλησίες ομολόγων, για αποθεματοποίηση ρευστότητας, για αναδιάρθρωση υφιστάμενης ρευστότητας.
Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανείσει στην αγορά 32 δισ. ευρώ, εκείνη την περίοδο τα κέρδη από επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων αντιστοιχούσαν στο 70% με 80% των κερδών. Το 2009 περίπου το 50% των κερδών προέρχεται από ομόλογα και trading περίπου 20% από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα από την Ελλάδα και επαναλαμβανόμενες πηγές.
Τι αποδεικνύουν τα στοιχεία; ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν διδάχθηκαν τόσο πολύ από την κρίση. Βέβαια το κέρδος δεν είναι ο στόχος των τραπεζών προφανώς αλλά την ίδια πρακτική δεν θα ακολουθούσαν και πριν την κρίση; Η κερδοσκοπία λοιπόν αποτελεί την νέα σχετικά χαμηλού ρίσκου ενασχόληση των ελληνικών τραπεζών.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr