Ενα τέτοιο σχήμα ή καλύτερα συνονθύλευμα , δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τους εξής 8 λόγους:
1) Οι τράπεζες έχουν μετόχους που πολλοί εξ αυτών , πλην του κράτους ή δεν θα συναινέσουν ή θα αποχωρήσουν.
2) Η ΑΤΕ λειτουργεί με διαφορετικό μηχανογραφικό μοντέλο σε σχέση με το ΤΤ ή την Attica bank.
3) H ATE είναι η πλέον ολοκληρωμένη τράπεζα σε σχέση με το ΤΤ ή την Attica bank. Ενώ είναι προφανές ότι μια συγχώνευση με το ΤΤ θα δημιουργήσει οφέλη κυρίως λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας που θα διαθέτει το νέο σχήμα αλλά και της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας δεν είναι προφανή τα οφέλη από μια συγχώνευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή την Attica bank.
4) Συγχώνευση τράπεζας με Ταμείο δεν μπορεί επί της ουσίας να υπάρξει.
5) Το ΤΤ και η Attica bank πρόσφατα αύξησαν τα κεφάλαια τους. Αν συγχωνευθούν όλοι μαζί δεν είναι προφανές ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.
6) Στο ΤΤ μέτοχος είναι και τα ΕΛΤΑ που έχει συγκεκριμένο ρόλο και στόχους.
7) Στην Attica bank το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 42% έχει μπλοκάρει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν σχέδια συγχωνεύσεων ή deals. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ανεξάρτητο ταμείο και δύσκολα θα ελεγχθεί.
8) Η πραγματικότητα είναι ότι στην ΑΤΕ (ενεργητικό 30 δισ. ευρώ), το ΤΤ θα προσφέρει άλλα 16 δισ. ευρώ ενεργητικό και ουσιαστικά η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα υπολείπεται της Eurobank 85 δισ. ευρώ ή της Alpha bank 74 δισ. ευρώ ή ακόμη και της Πειραιώς 54 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά λοιπόν η νέα κρατική υπερτράπεζα δεν θα είναι τόσο υπερτράπεζα γιατί απλά ο ανταγωνισμός έχει προχωρήσει αρκετά μπροστά. Οι προκλήσεις είναι πολλές ωστόσο η συγχώνευση ενός σχήματος ΑΤΕ με ΤΤ φαντάζει ρεαλιστικό ωστόσο το μέγεθος των συνεργειών παραμένουν ακόμη ασαφείς.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr