Π.χ. θα μπορούσε να υπάρξει ένα deal μεταξύ της Emporiki και άλλης τράπεζας μέσω σχέσης ανταλλαγής ώστε στο νέο σχήμα η Credit Agricole να διατηρήσει ένα αξιόλογο ποσοστό. Όμως το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι της παρούσης αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Είναι λογικό ότι deal η Emporiki δεν μπορεί να κλείσει πριν εξυγιανθεί καθώς υπάρχει ένα αντικίνητρο. Γιατί μια ελληνική τράπεζα να συγχωνευθεί με μια άλλη που είναι ζημιογόνος;
Επίσης θα ήταν παράδοξο να σχεδιάζεται το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για την τράπεζα και ταυτόχρονα να εξετάζεται deal με άλλη τράπεζα άμεσα. Ποιος μελλοντικά μπορεί να είναι ο σύμμαχος της Emporiki όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Όμως στην παρούσα φάση σενάρια που θέλουν να βρίσκονται σε συζητήσεις η Eurobank με την Emporiki δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά αντιθέτως διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Υπάρχει θέμα εξόδου της Emporiki από το ΧΑ;
Οι Γάλλοι της Credit Agricole δαπάνησαν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα και διαπίστωσαν ότι η επένδυση τους πρέπει να υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως. Συνολικά έχουν επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων και των αυξήσεων κεφαλαίου. Αν οι ζημίες συνεχισθούν δεν αποκλείεται η Emporiki να υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου ώστε να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Αν πραγματοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου τότε είναι πιθανό να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο εξόδου της μετοχής της Emporiki bank από το χρηματιστήριο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία αύξηση των 850 εκατ ευρώ η Credit Agricole κινήθηκε με αυτό τον σχεδιασμό να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Η κίνηση εξόδου δεν συνδέεται μόνο με την περίπτωση της λογιστικής απεικόνισης της αποτίμησης της Emporiki bank σε σχέση με το επενδεδυμένο κεφάλαιο αλλά έχει και πρακτικούς λόγους αφού η Credit Agricole κατέχει το 88% άρα ουσιαστικά έχει μειωθεί δραστικά και η διασπορά μετοχών.
Κινητικότητα στην μετοχή
Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Emporiki bank βρίσκεται στο επίκεντρο πραγματοποιώντας αξιοσημείωτους όγκους συναλλαγών και μεγάλη διακύμανση. Από το -8% την Παρασκευή στο 8,7% την Δευτέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κίνηση αυτή αποδίδεται σε κινήσεις ξένων θεσμικών οι οποίοι λόγω αλλαγών σε ευρωπαϊκούς δείκτες προέβησαν σε ρευστοποιήσεις. Παράλληλα αγοραστής των περισσότερων μετοχών εμφανίσθηκε η Credit Agricole μέσω της Caylon.
H Credit Agricole μέσω των νέων αγορών αυξάνει προφανώς το ποσοστό της στην Emporiki κατά 0,3% περίπου αλλά ουσιαστικά δεν ενεργοποιεί το σχέδιο εξόδου της μετοχής από το ΧΑ. Αυτό αν συμβεί μάλλον χρονικά θα πρέπει να προσδιοριστεί στην περίοδο που θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου δηλαδή σε βάθος μηνών.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr