Εσχάτως όμως πυκνώνουν οι φωνές που θέλουν ορισμένες κρατικές τράπεζες να παίξουν ένα νέο ρόλο. Η ΑΤΕ , το ΤΤ , η Εθνική κ.α. καλούνται να διαδραματίσουν ένα άλλο ρόλο από αυτό που είναι προκαθορισμένες. Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει περίτρανα ότι όταν οι τράπεζες παράγουν πλούτο ωφελούν , την εθνική οικονομία , την κοινωνία , τους επενδυτές και τους εργαζομένους.
Είναι προφανές ότι ανεξαρτήτως των φιλελεύθερων ή σοσιαλιστικών προσεγγίσεων για την οικονομία η παραγωγή πλούτου αποτελεί την θεμέλιο λίθο. Από την εποχή των Ναιτών Ιπποτών στις 9 πραγματοποιθείσες σταυροφορίες , που ήταν οι «δημιουργοί» του τραπεζικού συστήματος η παραγωγή πλούτου αποτέλεσε την θεμέλιο λίθο για την πρόοδο των κοινωνιών. Στην τωρινή εποχή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές , αποδοτικό και προπαντός αποτελεσματικό παρά την κρίση. ’ρα γιατί να υιοθετηθούν άλλα μοντέλα ανάπτυξης όταν το υφιστάμενο είναι επιτυχημένο; Πειραματισμοί σοσιαλιστικού τύπου ενέχουν κινδύνους αν ξεφύγουν από τα πλαίσια των κανόνων της αγοράς.
Το ΠΑΣΟΚ που θα κυβερνήσει μπορεί να καταστήσει πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο ίσως και να απαιτείται αλλά αν υπάρξει αλλαγή στην φιλοσοφία των τραπεζών αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Το παράδειγμα της ΑΤΕ είναι χαρακτηριστικό. Η ΑΤΕ η τράπεζα των αγροτών ήταν στο παρελθόν ο σκουπιδοτενεκές του συστήματος. Το κράτος μέσω του υπουργείου Γεωργίας όπου υπαγόταν τότε η ΑΤΕ έδινε χρήματα στους αγρότες , οι οποίοι ποτέ δεν τα επέστρεφαν και έτσι επιβαρυνόταν η τράπεζα η οποία μόνο τύποις ήταν τράπεζα στην κυριολεξία ήταν ένα ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων αισχίστου είδους .
Η αγροτική παραγωγή αποτελεί το 6% του πλούτου της χώρας ενώ συνεχίζει την φθίνουσα του πορεία. Μια τράπεζα λοιπόν των αγροτών αν μετατραπεί η ΑΤΕ θα την περιχαρακώσει και προφανώς θα την οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Η ΑΤΕ κατέβαλλε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να καταστεί μια τράπεζα που παρέχει όλες τις υπηρεσίες. Αν αυτό αλλάξει θα είναι καταστροφικό για την τράπεζα , την κοινωνία και τους αγρότες. Οι αγρότες όσο και αν αυτό δεν είναι αρεστό δεν αποτελούν το υγιές κομμάτι των δανειοληπτών , προφανώς όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι είναι ασυνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.
’ρα μια τράπεζα επικεντρωμένη μόνο στον αγροτικό τομέα είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Ο στόχος όλων των κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι η παραγωγή πλούτου και οι τράπεζες που παράγουν πλούτο θα πρέπει να υποστηριχθούν. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια και ο πλούτος ευτυχία λέει ο θυμόσοφος λαός και έχει δίκιο.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr