Το «R» ήδη από τις αρχές καλοκαιριού είχε αναφέρει ότι η έδρα θα παραμείνει στην Κύπρο. Ήταν 100% βέβαιοι και άλλοι παράγοντες της Κύπρου κυρίως από τα τράπεζες αλλά και πολιτικοί (για προφανής λόγους δεν θα κατονομαστούν) ότι η Marfin δεν θα αποχωρήσει. Όμως αν γνώριζαν οι πολιτικοί , ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ότι μπλοφάρει ο Α. Βγενόπουλος δεν θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν;
Η άριστη τεχνική του Βγενόπουλου εδράζεται στο γεγονός ότι ενώ ήξερε ότι αν φύγει από την Κύπρο θα έχανε πολλά ήταν διατεθειμένος να το διακινδυνέψει για να επιτύχει αυτά που ήθελε. ’ρα η άλλη πλευρά γνώριζε ότι ο Α. Βγενόπουλος δεν μπλόφαρε. Το «R» είχε επιχειρηματολογήσει γιατί η έδρα δεν θα μεταφερθεί στηριζόμενο στις εξής παραμέτρους:
1) Ο Α. Βγενόπουλος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την κορυφή της πολιτικής εξουσίας της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολιτικοί θέλουν τον Βγενόπουλο και κατά σύμπτωση όσοι έχουν ή θέλουν εξουσία θέλουν τον Βγενόπουλο.
2) Η κόντρα με την Κεντρική Τράπεζα προφανώς και μετέτρεψε τον Βγενόπουλο στο κακό παιδί της υπόθεσης όμως επί της ουσίας σε ορισμένα θέματα είχε δίκιο ο επικεφαλής της Marfin η Κύπρος χρειάζεται εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.
3) Ο Βγενόπουλος χρησιμοποίησε μια έμμεση απειλή , που ποτέ δεν την ανέφερε αλλά ήταν οφθαλμοφανής. Αν αποχωρούσε από την Κύπρο θα έχανε σημαντικά οφέλη αλλά θα έχανε και η Κεντρική Τράπεζα καθώς θα ήταν εποπτική αρχή σε 2 τράπεζες την Κύπρου και την Ελληνική άρα θα αποδυναμωνόταν η Κεντρική Τράπεζα.
4) Ο ρόλος της Τράπεζας Κύπρου αποδείχθηκε πυροσβεστικός. Η άποψη που επικρατεί στην Κύπρο είναι ότι Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου έχουν μια πολύ όμορφη σχέση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά πρώην στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας εργάζονται στην τράπεζα Κύπρου. Όμως ο Α. Ηλιάδης ο επικεφαλής της τράπεζας Κύπρου δεν ενεπλάκηκε στην διαδικασία , τήρησε αποστάσεις και τάχθηκε υπέρ της συμβιβαστικής λύσης για το καλό της οικονομίας. (Προσωπικά πρέπει να αναφέρω ότι ο Α. Ηλιάδης έχει αποδειχθεί αρκετά ευέλικτος και πρακτικός καταφέρνοντας να συνδυάζει το όφελος της τράπεζας που διοικεί με το όφελος της κυπριακής οικονομίας. Ειδικά στην περίπτωση της Marfin τήρησε μια αρκετά ορθή στάση). Υπήρξε επίκληση στην τράπεζα Κύπρου καθώς έχει βαρύνουσα σημασία στην Κυπριακή οικονομία ίσως περισσότερη από ότι φαντάζονται μερικοί.
5) Ο Α. Βγενόπουλος παραμένοντας στην Κύπρο ουσιαστικά καταφέρνει με δική του πρωτοβουλία να ηρεμήσει την κατάσταση στο νησί. Καταφέρνει να διατηρεί όλα τα προνόμια του παρελθόντος και να ενισχύει την διαπραγματευτική του ισχύ.
6) Ο Βγενοπουλος πέτυχε και κάτι άλλο που δεν είναι της παρούσης να αναφερθεί.
Κλείνοντας θα αναφέρω μια συζήτηση με Κύπριο πολιτικό που είχα αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Marfin. «Ο Βγενόπουλος δεν παίζεται με τίποτα μας ανακάτεψε όλους στην Κύπρο επί μήνες ασχολιόμασταν με το θέμα της Marfin και έρχεται τώρα επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον να πει ότι παραμένει στην Κύπρο. Πρώτη φορά μια οικονομία ολόκληρη ασχολείται τόσο έντονα και κινείται στους ρυθμούς Βγενόπουλου. Η εξουσία Βγενόπουλου ίσως να είναι πιο ισχυρή από την πολιτική εξουσία.»
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr