Η μεγάλη υποχώρηση της Εθνικής αλλά και άλλων τραπεζών είναι ξεκάθαρο ότι είναι απόρροια της αβεβαιότητας. Είναι επίσης καταφανές ότι η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να διερωτάται τι πολιτική τελικά θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες καθώς αν τελικά υιοθετηθεί το μοντέλο που εξαγγέλθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ Παπανδρέου τότε 4 πράγματα θα συμβούν:
1) Θα αυξηθεί η παροχή ρευστότητας των τραπεζών προς την αγορά
2) Θα αυξηθούν οι επισφάλειες
3) Θα μειωθούν τα κέρδη με προφανή αρνητική επίπτωση στις τράπεζες ειδικά του κρατικού τομέα και
4) Θα μειωθούν οι αποτιμήσεις των τραπεζών.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις με αφορμή την πολυαναμενόμενη διόρθωση αλλά με πραγματική αιτία τις θολές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες. Είναι κατανοητό ότι κάθε κόμμα εξουσίας έχει τις οικονομικές του προτάσεις. Είναι κατανοητό ότι μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν διαφορές δομικές ή επιφανειακές. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε μέρος του προγράμματος του για τις τράπεζες και τι ουσιαστικά τόνισε ότι επιθυμεί περισσότερο κρατικό παρεμβατισμό, ισχυρότερες κρατικές τράπεζες οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Όμως για να γίνει αντιληπτό γιατί οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι θολές θα πρέπει να αντιπαρατεθούν με την πολιτική της ΝΔ. Η ΝΔ ως κυβέρνηση αποδέχθηκε την διεθνή τάση να μετεξελίξει την οικονομία σε τραπεζοκεντρική. Παράλληλα ενίσχυσε την ανεξαρτησία των τραπεζών , ισχυροποίησε τις κρατικές τράπεζες που τα πήγαν αρκετά καλά , έλαβε μέτρα στήριξης των τραπεζών ωστόσο αυτό που δεν συνέβη ήταν η ρευστότητα να καταλήξει στην πραγματική αγορά. Στον τομέα αυτό η ΝΔ δεν πέτυχε στον βαθμό που ήθελε. Το μοντέλο αυτό παρά τις παθογένειες λειτούργησε το μεν 2007 με τις αποτιμήσεις ρεκόρ και το δε 2009 με το γεγονός ότι οι τράπεζες επιτυγχάνουν κέρδη κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ και κρατούν σε σχετικό έλεγχο τις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια όταν στο εξωτερικό επλήγησαν περισσότερο.
Το ΠΑΣΟΚ αν και επί της ουσίας δεν διαφωνεί με την τραπεζοκεντρική προσέγγιση της οικονομίας ωστόσο δίνει έμφαση στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Προφανώς η προσέγγιση αυτή είναι ορθή αλλά με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί; Από το σημείο αυτό αρχίζει και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και καθίσταται θολή. Με ποιο μοντέλο το κράτος μέσω των κρατικών τραπεζών Εθνικής , ΑΤΕ και ΤΤ θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Αν με πολιτική απόφαση δοθεί το πράσινο φως για παροχή δανείων με ρυθμό μεγαλύτερο από τον υφιστάμενο αυτομάτως δεν θα τεθεί θέμα πιστωτικών κριτηρίων; Αν όμως μερικώς χαλαρώσουν τα πιστωτικά και πιστοδοτικά κριτήρια τότε δεν θα αυξηθούν οι επισφάλειες; Αν όμως αυξηθούν οι επισφάλειες τότε δεν θα περιοριστούν τα κέρδη των κρατικών τραπεζών;
Η Εθνική αποτέλεσε την λοκομοτίβα της αγοράς και των τραπεζών καθώς η ΝΔ ήθελε μια ισχυρή , εξωστρεφή λόγω Finansbank και κερδοφόρα. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το ΠΑΣΟΚ θέλει μια λιγότερο κερδοφόρα Εθνική; Ο κρατικός παρεμβατισμός υιοθετήθηκε ως πρακτική στην Ισπανία με σοσιαλιστική κυβέρνηση και το αποτέλεσμα ήταν οι ισπανικές τράπεζες να εγγράψουν τεράστιες ζημίες. Βέβαια και στην Ιαπωνία υιοθετήθηκε το μοντέλο της συντηρητικής ανάπτυξης των τραπεζών με φιλελεύθερη κυβέρνηση και η οικονομία εισήλθε σε ύφεση για χρόνια.
Επίσης τι θα συμβεί με τα 10 δισ. ευρώ που έλαβαν οι τράπεζες ως οικονομική βοήθεια από το κράτος. Το θέμα αυτό απασχολεί 11 τράπεζες και οι διοικήσεις κυρίως των ιδιωτικών τραπεζών αναγνωρίζουν ότι θα ήταν σκόπιμο να αποπληρώσουν νωρίτερα τις υποχρεώσεις τους καθώς όπως γλαφυρά τονίζει τραπεζίτης «δεν ξέρεις τι μπορεί να μας ξημερώσει».
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr