Η απάντηση που έχει δοθεί από στελέχη της Geniki bank είναι ότι καταγράφεται κινητικότητα στην μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου καθώς πλήθος θεσμικών και φυσικών προσώπων που τοποθετήθηκαν στην αύξηση ακολουθούν πρακτικές αγοραπωλησιών.
Το ξεκάθαρο είναι ότι η κινητικότητα αυτή κάτι υποκρύπτει και με δεδομένο ότι δεν διαφαίνονται κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι μεγάλοι όγκοι θα πρέπει να αποδοθούν σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν πολλές μετοχές και επιχειρούν να προκαλέσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια τα οποία όμως δεν είναι αποτελεσματικά.
Η μετοχική εικόνα της Geniki bank έχει αλλάξει όχι δραματικά αλλά σε αξιόλογο βαθμό. Η Societe Generele ελέγχει περίπου το 54% , οι μικρομέτοχοι έχουν προσεγγίσει το 20% ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν μειώσει δραστικά την επενδυτική τους θέση περί το 3% με 4%. Οι εφοπλιστές και ορισμένοι επιχειρηματίες φέρονται να ελέγχουν το 5% με 6% της τράπεζας. Είναι καταφανές ότι επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο κερδοσκοπίας που δεν απέδωσε από ορισμένους κύκλους και υποστηρίχθηκε και από μικρομετόχους.
Η μετοχή για να ανακάμψει ουσιαστικά θα πρέπει η Geniki να εμφανίσει βελτίωση στην χρηματοοικονομική της εικόνα να αρχίζει να μειώνει τις ζημίες και να αξιοποιεί παραγωγικά τα κεφάλαια που άντλησε.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr