Στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ είχε ακολουθήσει μια γραμμή ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων στις κρατικές τράπεζες ενώ είχε συμβάλλει στην ομαλότερη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς. Η ΝΔ συνέχισε την πολιτική αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, απελευθέρωσε την αγορά φθάνοντας το 2007 όπου οι τράπεζες προσέφεραν τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ευρώπη. Στην κρίση πάρθηκε μια απόφαση στήριξης των τραπεζών που ήταν ορθή πολιτικά και κυρίως επιχειρηματικά καθώς αντλήθηκαν 10 δισ. ευρώ , προφανώς πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν υπολογιστεί τα 28 δισ. ευρώ αλλά χρησιμοποιήθηκαν κατά ένα μέρος. Εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την ΝΔ ότι χαρίζει χρήματα στους τραπεζίτες.
Η δεύτερη σύγκρουση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ ήταν η απόφαση της Εθνικής να εξαγοράσει την Finansbank. To ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ότι θα επιβάλει φόρο στα μερίσματα των τραπεζών και άλλες προσεγγίσεις φορολογικού χαρακτήρα. Για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ η άποψη του ΠΑΣΟΚ μάλλον ήταν μικροκομματική και ενταγμένη στην «κλασσική πλέον στάση των κομμάτων όταν είναι αντιπολίτευση να υιοθετούν πιο ακραίες προσεγγίσεις» σχολιάζει κορυφαίος τραπεζίτης. Όταν παγκοσμίως τα κράτη στήριξαν τις τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε το κράτος να παραμείνει αμέτοχο. Υιοθετήθηκαν οι παραδοχές της Μ Βρεττανίας και άλλων χωρών με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.
Το ελληνικό δημόσιο από αυτή του την επένδυση αναμένεται να αποκομίσει το 2009 έσοδα 470 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 230 εκατ ευρώ προέρχονται από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών και τα 240 εκατ ευρώ από το σκέλος της ρευστότητας της παροχής εγγυήσεων και της διάθεσης τίτλων του ελληνικού δημοσίου. Συν τοις άλλοις το ελληνικό δημόσιο είναι απόλυτα εξασφαλισμένο καθώς κατέχει μετοχές 11 τραπεζών τις οποίες με το πέρας της 5ετίας μπορεί να τις μετατρέψει σε κοινές ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες όπως και θα συμβεί , οι τράπεζες θα επιστρέψουν πίσω τα κεφάλαια στο ελληνικό δημόσιο.
Όσον αφορά την κριτική για την Finansbank η τουρκική τράπεζα που ενοποιείται πλήρως από την Ελληνική Εθνική τράπεζα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πλέον επιτυχημένη επένδυση ελληνικής εταιρίας στο εξωτερικό. Προφανώς και αν υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού θα αλλάξει το περιτύλιγμα όσον αφορά την αντιμετώπιση του κράτους προς τις τράπεζες αλλά η ουσία δεν θα μεταβληθεί που είναι η στήριξη των τραπεζών.
Ίσως στο μόνο θέμα που να φέρει ευθύνη η ΝΔ είναι ότι δεν πίεσε ώστε οι τράπεζες να διοχετεύσουν μεγαλύτερη ρευστότητα στο σύστημα ώστε να μην ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις. Οι πρακτικές που ακολούθησαν οι τράπεζες είναι γεγονός ότι δεν ήταν εναρμονισμένες με τον νόμο καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα όρια και οικειοποιήθηκαν το δημόσιο χρήμα για να επιτύχουν κέρδη ή να ωραιοποιήσουν τα κέρδη του β΄ τριμήνου. Μια τράπεζα μάλιστα ακολούθησε αυτή την τακτική με πολύ εξόφθαλμο τρόπο και στήριξε σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία της στα κεφάλαια του δημοσίου.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr