Τουναντίον η διοίκηση Αράπογλου αν αντικατασταθεί πάντα στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού παραδίδει όχι απλά δενδροφυτευμένη αλλά και καταπράσινη γη. Είναι πρόδηλο ότι η διοίκηση της Εθνικής υπό τον Τ. Αράπογλου , παρέλαβε μια τράπεζα των 48 δισ. ευρώ και την έφθασε στα 110 δις ευρώ δηλαδή μια αύξηση 130% στην αξία του ενεργητικού κοινώς στα συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια και assets. Όμως ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος το βέβαιο είναι ότι η στρατηγική και οι επιχειρηματικοί στόχοι της Εθνικής δεν θα μεταβληθούν. Με κεφάλαια 8 δισ. ευρώ , με πραγματικά πλεονάζουσα ρευστότητα και με ισχυρή κερδοφορία η Εθνική τράπεζα θα πρέπει να στοχεύει μόνο στην περαιτέρω ανάπτυξη της.
Οι μεγάλες προκλήσεις
Οι εκλογές προφανώς και επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την τράπεζα καθώς η διοίκηση είναι αναμενόμενο να είναι επικεντρωμένη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως των τωρινών δημοσκοπήσεων ή του τελικού αποτελέσματος δηλαδή αν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ ή επανεκλεγεί η ΝΔ η στρατηγική της Εθνικής τράπεζας δεν θα αλλάξει , όπως και η μετοχική σύνθεση. Η Εθνική ελέγχεται έμμεσα από το ελληνικό δημόσιο 24%. Τα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν το 17% και άλλοι λοιποί φορείς που υπάγονται στο δημόσιο τομέα 7%.
Οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει λόγο να μεταβάλλει αυτές τις μετοχικές ισορροπίες πολλώ δε μάλλον που στην περίπτωση της Εθνικής το ελληνικό δημόσιο δεν κατέχει άμεσα κοινές μετοχές αλλά μόνο προνομιούχες. Το κεφάλαιο των προνομιούχων μετοχών δηλαδή τα 4 δισ. ευρώ που έλαβαν οι τράπεζες από το δημόσιο προφανώς και θα αποτελέσει σημείο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν μια παρωχημένη προσέγγιση ότι «χαρίστηκαν 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες» Πρωτίστως οι τράπεζες έχουν λάβει 10 δις ευρώ συνολικά και προφανώς δεν χαρίστηκαν καθώς οι τράπεζες πληρώνουν τόκους 10% για τα κεφάλαια και 4,5% για την ρευστότητα και βεβαίως θα επιστρέψουν τα 10 δισ. ευρώ στο δημόσιο. Συν τοις άλλοις το μέτρο αυτό εφαρμόστηκες παγκοσμίως.
Η Εθνική τράπεζα μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως αν παραμείνει η διοίκηση Αράπογλου ή άλλη διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις.
Πρόκληση πρώτη: Η Εθνική έχει πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης και μεγέθυνσης. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση θα ήταν καταστρεπτική. Η Εθνική βρίσκεται σε πολύ καλή χρηματοοικονομική κατάσταση παρά την κρίση , κοινώς βρίσκεται στην κορυφή του κλάδου και θα πρέπει όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Πρόκληση δεύτερη: Διαθέτει η Εθνική 8 δις ευρώ σε κεφάλαια τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο για επιλεγμένες εξαγορές.
Πρόκληση τρίτη: Στην Εθνική του παρελθόντος το δημόσιο είχε περισσότερο λόγο σε σχέση με την Εθνική του παρόντος. Το δημόσιο και η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στην Εθνική και αυτό δεν θα πρέπει να αλλάξει.
Πρόκληση τέταρτη: Η Εθνική κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα ικανών στελεχών που πέτυχαν στο έργο τους. Στελέχη όπως ο Θωμόπουλος , ο Χριστοδούλου, ο Τουρκολιάς βρίσκονται στην Εθνική προ της κυβέρνησης της ΝΔ άρα επί της ουσίας απλά αξιοποιήθηκαν περισσότερο και απέδωσαν περισσότερο. Η δημιουργία μιας ικανής διοικητικής ομάδας εκ του μηδενός προφανώς και είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η αξιοποίηση των στελεχών αυτών πρέπει να είναι πρώτιστη προτεραιότητα.
Πρόκληση πέμπτη: Το ισχυρό χαρτί της Εθνικής φέρει το όνομα Finansbank καθώς συνεισφέρει το 33% των συνολικών ενοποιημένων κερδών. Προφανώς και δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η στρατηγική.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr