Γιατί συνέβη αυτό και οι τραπεζίτες του δημοσίου τομέα ξεχώρισαν και τι μέλλει γενέσθαι για τα στελέχη αυτά αφού μάλλον θα υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού; Πρωτίστως τοποθετήθηκαν στελέχη που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και έλαβαν αποφάσεις που ενίσχυσαν τον ισολογισμό των τραπεζών που διοικούν. Στις 4 υπό κρατικό έλεγχο άμεσα ή έμμεσα τράπεζες στην Εθνική με ποσοστό 22% μέσω ταμείων και άλλων φορών , την ΑΤΕ με ποσοστό 77% , στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με ποσοστό 44% και την Attica bank με ποσοστό 40% άμεσα και έμμεσα (ΤΤ και Ταμείο Παρακαταθηκών) υπήρξε τα τελευταία 5 χρόνια βελτίωση των επιδόσεων με σημαντικότερη στην Εθνική και την ΑΤΕ. Στην Εθνική το ενεργητικό αυξήθηκε 130% και τα κέρδη 335% σε διάστημα 5 ετών. Στην ΑΤΕ το ενεργητικό αυξήθηκε την τελευταία 5ετία 57% και τα κέρδη 87% όχι σε σωρευτική βάση. Στο ΤΤ το ενεργητικό αυξήθηκε 42% και τα κέρδη 22% και στην Attica bank το ενεργητικό αυξήθηκε 80% και τα κέρδη 100%.
Ο Αράπογλου στην Εθνική έλαβε δύο καίριες αποφάσεις που καταγράφονται στην ιστορία της τράπεζας. Εξαγοράστηκε η Finansbank και υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 1,25 δις ευρώ. Αν υπάρξει αντικατάσταση του Αράπογλου ο νέος διοικητής δεν θα μπορεί να επικαλεστεί ότι έλαβε καμένη γη αλλά αντιθέτως παραδίδεται η πλέον εύρωστη τράπεζα της χώρας. Ρόλο στην εικόνα της Εθνικής διαδραμάτισαν τα ικανά στελέχη του management όπως ο Θωμόπουλος, Χριστοδούλου, Μυλωνάς , Τουρκολιάς κ.α. Η κοινή λογική λέει ότι ομάδα που νικάει δεν αλλάζει. Ο διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος παρέλαβε μια τράπεζα με αρνητικά ίδια κεφάλαια 300 εκατ ευρώ και NPLs 23% και θα παραδώσει την ΑΤΕ με κεφάλαια 1,5 δις ευρώ και NPLs στο 6,5%. Η τράπεζα επένδυσε στο εξωτερικό και δημιούργησε το πιο σύγχρονο μηχανογραφικό κέντρο.
Επιλύθηκαν τα πανωτόκια πρόβλημα που χρόνιζε στην ΑΤΕ ενώ η τράπεζα έπαψε να αποτελεί τον σκουπιδοτενεκέ του τραπεζικού συστήματος όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο Δ Μηλιάκος. Ο πρόεδρος του ΤΤ ’γγελος Φιλιππίδης αποδείχθηκε ικανότατος καθώς κατάφερε και την κερδοφορία να αυξήσει έτσω και μέσω ομολόγων , να ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια και το ΤΤ να εμφανίζεται από πολύφερνη νύφη στο παρελθόν σε επίδοξο μνηστήρα. Ίσως ο πιο άτυχος από όλους να είναι ο Τρύφων Κολλίντζας καθώς η Attica bank έχει καταστεί πλέον υγιής ενώ ολοκληρώνει αύξηση κεφαλαίου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η οποία θα είναι επιτυχής. Οι κρατικοί τραπεζίτες λοιπόν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πιο αποτελεσματικοί από τους τραπεζίτες των ιδιωτικών τραπεζών.
Ως μέτρο σύγκρισης τονίζεται ότι οι προβλέψεις που διενήργησαν οι κρατικές τράπεζες ήταν προφανώς πολύ χαμηλότερες από τις προβλέψεις των ιδιωτικών τραπεζών ενώ και τα κέρδη που πέτυχαν ήταν πολλαπλάσια. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού άρα και αλλαγή στις διοικήσεις. Οι νέοι managers θα γνωρίζουν ότι παραλαμβάνουν πιο υγιείς τράπεζες σε σχέση με το παρελθόν.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr