Ταυτόχρονα επικρατεί αναβρασμός καθώς πλέον μια νέα κυβέρνηση μπορεί να μην δεχθεί ή αποδεχθεί τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που έχουν θέσει οι τραπεζίτες και μια τέτοια εξέλιξη προφανώς και θα έχει επίδραση στην δομή και στην κερδοφορία των τραπεζών. Ταυτόχρονα τίθεται επί τάπητος το θέμα των διοικητικών θέσεων στις κρατικές τράπεζες. Υπάρχει ενδεχόμενο τα στελέχη κρατικών τραπεζών να μεταπηδήσουν στις ιδιωτικές τράπεζες και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Παράλληλα στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών θα επιδιώξουν να μεταπηδήσουν στον χώρο των κρατικών τραπεζών άρα θα υπάρξει κύμα μετακινήσεων στον χώρο των τραπεζών. Στην Ελλάδα όπως και διεθνώς το σύστημα είναι τραπεζοκεντρικό και είναι προφανές ότι οι εκλογές ανακόπτουν όλα τα σχέδια και ουσιαστικά παγώνουν όλες οι πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα η χρηματιστηριακή αγορά μίλησε και έστειλε ένα σαφές μήνυμα με την μεγάλη διόρθωση της Πέμπτης.
Οι επενδυτές δεν επιθυμούν αβεβαιότητα , διαβλέπουν ότι η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει ρευστή και θολή και προφανώς το χρηματιστήριο θα εξέλθει ζημιωμένο πολλαπλά αν μάλιστα την 4η Οκτωβρίου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στα επιτελεία όλων των τραπεζών η αναστάτωση είναι έκδηλη όλοι περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρωτίστως οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών και συγκεκριμένα οι διοικήσεις Αράπογλου στην Εθνική, Μηλιάκου στην ΑΤΕ , Φιλιππίδη στο ΤΤ και Κολλίντζα στην Attica bank οι οποίες διορίστηκαν από το ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία εκλέχτηκαν από την γενική συνέλευση των μετόχων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της διοίκησης της Εθνικής που βρίσκονται στο Λονδίνο σε παρουσιάσεις ξένων επενδυτών δέχονται σχεδόν μονότονα το ερώτημα αν θα υπάρξει αλλαγή στο management της Εθνικής. Προφανώς οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών ανακρούουν πρύμαν στα σχέδια και τις πρωτοβουλίες τους. Η Εθνική σχεδίαζε να προχωρήσει σε εξαγορά μικρής τράπεζας στα Βαλκάνια και το σχέδιο αυτό παγώνει. Η ΑΤΕ προετοίμαζε την αντεπίθεση της στην αγορά και αναζητούσε λύσεις για την ΕΒΖ. Λόγω των εκλογών όλα παγώνουν. Το ΤΤ ήθελε να αξιοποιήσει το πλεονασματικό κεφάλαιο για εξαγορές όμως τα σχέδια παγώνουν. Μόνο η Attica bank θα υλοποίησει την αύξηση κεφαλαίου των 152 εκατ ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η αύξηση θα ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες για να ολοκληρωθεί προς το γ΄ δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Και ενώ οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών τα management των ιδιωτικών τραπεζών ανησυχούν σφόδρα για πολλούς λόγους.
1) Ποια θα είναι η νέα οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές;
2) Τι θα συμβεί με τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες με την στήριξη του δημοσίου;
3) Θα υπάρξει κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου ή χώρα θα εμπλακεί στα γρανάζια της ακυβερνησίας με πολλαπλές παρενέργειες στην αγορά και την οικονομία;
Πρώτα από όλα ορισμένες τράπεζες που μελετούσαν το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου λόγω των πολιτικών εξελίξεων τα σχέδια τους μετατίθενται μετά βεβαιότητας. Ταυτόχρονα επειδή στην Ελλάδα το σύστημα μπορεί να είναι τραπεζοκεντρικό αλλά ταυτόχρονα είναι και κρατικοδίαιτο άρα μια αλλαγή κυβέρνησης θα επανακαθορίσει τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των τραπεζιτών.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr