Βέβαια η επίτευξη των καλών επιδόσεων συγκριτικά με την συγκυρία στηρίχθηκε και σε ορισμένους μη οργανικούς παράγοντες. Η Εθνική πέτυχε 315 εκατ έκτακτα κέρδη και η Κύπρου εμφάνισε μαζί με το ΤΤ τον χαμηλότερο συντελεστή προβλέψεων σε σχέση το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο δανείων. Η Εθνική με κέρδη στα 708 εκατ ευρώ έκλεψε την παράσταση στις ανακοινώσεις των κερδών ωστόσοτα έκτακτα κέρδη ήταν 315 εκατ ευρώ. Στο β΄ τρίμηνο τα έκτακτα , διαμορφώθηκαν στα 225 εκατ. Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους αποδίδεται και στα δάνεια που χορήγησε αλλά κυρίως στους τόκους των ομολόγων.
Η Εθνική εμφάνισε την μεγαλύτερη αύξηση προβλέψεων στις τράπεζες 174% και ανήλθαν στα 494 εκατ ευρώ καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση πίσω από την Eurobank που είχαν ανέλθει στα 550 εκατ ευρώ.Οι προβλέψεις κατανέμονται Ελλάδα 310 εκατ , ΝΑ Ευρώπη 77 εκατ και Finansbank 116 εκατ ευρώ. Με 8,5 δις ευρώ κεφάλαια είναι μακράν η ισχυρότερη κεφαλαιακά. Η αύξηση των δανείων 12% η τρίτη καλύτερη επίδοση , κατά 15% αυξήθηκαν τα δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν 3% στην Τουρκία. Τα κέρδη από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 284 εκατ ευρώ μακράν η καλύτερη τράπεζα σε αυτό τον τομέα.
Η Κύπρου φαίνεται ότι θα πετύχει τον στόχο της για κέρδη 300 εκατ ή και οριακά υψηλότερα. Ενίσχυσε το μερίδιο αγοράς της , διαθέτει ισχυρά κεφάλαια ενώ οι ζημίες από την Uniastrum bank παραμένουν ελέγξιμες. Μια παράμετρος αξιόλογη είναι ότι η Κύπρου εμφάνισε αξιόλογα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές οι οποίες προήλθαν από πράξεις επί συναλλάγματος μεταξύ ευρώ και του ρωσικού ρουβλιού δηλαδή μεταξύ Κύπρου και Uniastrumbank.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr