Ορισμένοι φωτογραφίζουν την Εurobank και την Alpha bank ότι έλαβαν αυτή την πρωτοβουλία ώστε να διαφυλλάξουν τα κέρδη τους. Το ελληνικό δημόσιο έκανε δεκτό το αίτημα τους και ετοιμάζει νομθετική ρύθμιση. Σκωπτικά αντιμετωπίζει την όλη κίνηση η Εθνική τράπεζα. Οι τόκοι δεν θα βαρύνουν πλέον τα κέρδη αλλά τα κεφάλαια με την λογική ότι το δημόσιο δεν εισέφερε στις τράπεζες κεφάλαιο υπό την μορφή δανείου αλλά υπό την μορφή μετοχικού κεφαλαίου , και προφανώς η κίνηση αυτή είναι ευεργετική για την κερδοφορία του 2009 και του 2010. Παράλληλα από την στιγμή που διέσωσαν την κερδοφορία τους έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον χρόνο υλοποίησης αυξήσεων κεφαλαίου , πλέον δεν επείγονται , όπως στο παρελθόν.
Πως όμως ανέκυψε το θέμα , ποιο είναι το παρασκήνιο γιαυτή την μεγάλη ανατροπή που διευκολύνει τα μέγιστα τις τράπεζες;
Ορισμένες διοικήσεις κατάφεραν να επιτύχουν μια μεγάλη νίκη για τα συμφέροντα τους που προφανώς ευνοεί όλες τις τράπεζες άλλο αν κάποιες εξ αυτών δεν συμμετείχαν στην διαδικασία υποβολής του αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ως γνωστό οι τράπεζες που έλαβαν τα 4 δις ευρώ υποχρεούνται να πληρώνουν 10% επιτόκιο στο ελληνικό δημόσιο ετησίως ή 400 εκατ ευρώ. Για το 2009 το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στα 230 εκατ ευρώ λόγω των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις , τα οποία θα επιβάρυναν τα κέρδη τους.
Π.χ. η Alpha bank που έλαβε 940 εκατ ευρώ από το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει το 2009περίπου 55 εκατ ευρώ καθώς περιλαμβάνονται 7 μήνες του χρόνου καθώς καθυστέρησαν οι εκταμιεύσεις ,ανάλογα θα πλήρωνε και η Eurobank περίπου 55 εκατ ευρώ η ΑΤΕ 39 εκατ ευρώ και η Εθνική20,5 εκατ ευρώ.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι τράπεζες κάθε χρόνο πρέπει να αποδίδουν τους τόκους στο δημόσιο και θα τα αφαιρούσαν από τα κέρδη τους. Όμως τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν προφανώς και θα έπλητταν καίρια την κερδοφορία τους. Π.χ. η Alpha ή η Eurobank σε ετήσια βάση θα πληρώνουν 95 εκατ ευρώ σε τόκους για τα κεφάλαια που έλαβαν δηλαδή τα κέρδη ενός τριμήνου.
Ποιοι οι στόχοι της κίνησης αυτής
1) Να γλυτώσουν τα κέρδη τους . Οι τράπεζες δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον τόκους. Θα μπορούν να εμφανίζουν ικανοποιητικά κέρδη τηρουμένων των αναλογιών , να πληρώνουν τους φόρους τους στο δημόσιο και να παρουσιάζουν ευπρεπείς ισολογισμούς στους μετόχους τους. π.χ. για το 2009 οι τράπεζες θα εμφανίσουν κατά 230 εκατ ευρώ περισσότερα κέρδη από αυτά που προϋπολόγιζαν.
2) ’παξ και οι τράπεζες πλέον δεν θα επιβαρύνονται στα κέρδη αλλά στα κεφάλαια δεν επείγονται να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου. Το αίτημα αυτό τέθηκε από μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και προφανώς εισακούσθηκε από το υπουργείο Οικονομίας το οποίο το χαρακτήρισε εύλογο.
3) Εναρμονίζονται με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Η ΤτΕ για να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση διερεύνησε το όλο θέμα και αποφάνθηκε ότιστα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη οι τόκοι επιβαρύνουν τα κεφάλαια και όχι τα κέρδη. 4) Η κίνηση ομάδας τραπεζών έρχεται ως απάντηση στην αιφνιδιαστική κίνηση της Εθνικής τράπεζας να υλοποιήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 1,25 δις ευρώ.
Η Εθνική διαθέτει περίσσεια κεφαλαίων , υψηλά κέρδη και με δεδομένο ότι είχε λάβει από το δημόσιο μόνο 350 εκατ ευρώ δεν την προβλημάτιζε αν θα εγγράφει στα κέρδη ή στα κεφάλαια τους τόκους. ’λλες τράπεζες όμως με λιγότερα κεφάλαια και λιγότερα κέρδη προφανώς και ενδιαφέρονταν περισσότερο για το θέμα αυτό. Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι δεν θα υπάρξουν λιγότερα κατά 230 εκατ ευρώ κέρδη στις τράπεζεςτο 2009, αλλά 230 εκατ ευρώ λιγότερα κεφάλαια που δεν ανησυχεί τις τράπεζες ιδιαίτερα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr