Στατικά αξιολογώντας την λειτουργία των τριών τραπεζών η Εθνική φαίνεται ότι εμφανίζει πλεονέκτημα η Alpha bank ακολουθεί στην δεύτερη θέση λόγω της συντηρητικής της πολιτικής ενώ η Eurobank που μάλλον κατείχε το καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο στο παρελθόν πληρώνει την επιθετική ανάπτυξη της.
Όμως αν αξιολογηθούν δυναμικά τα επιχειρηματικά μοντέλα και ως τέτοια νοούνται η φιλοσοφία και ο τρόπος ανάπτυξης των τραπεζών Εθνικής , Alpha και Eurobank προκύπτει το συμπέρασμα ότι πάλι η Εθνική εμφανίζει το καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσέγγιση αυτή δεν έχει ως στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά κυρίως να καταδείξει με πραγματικά στοιχεία για το πιο επιχειρηματικό μοντέλο είναι το πιο αποτελεσματικό.
Η Εθνική στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε δύο βασικούς άξονες , στην Finansbank που αποτελεί και το μεγάλο της πλεονέκτημα και της ανάπτυξης , με έμφαση στα στεγαστικά όπου οι εξασφαλίσεις είναι μεγάλες προσεκτικότερη ανάπτυξη στα καταναλωτικά αλλά επιθετικότερη ανάπτυξη στα επιχειρηματικά. Το μοντέλο αυτό που αναπτύχθηκε στα τελευταία 4 χρόνια σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή την περίοδο;
Πρωτίστως η Εθνική είναι η πιο κερδοφόρος τράπεζα στην Ελλάδα με κέρδη 1,3 δις ευρώ για το 2009. Στο α' 6μηνο τα κέρδη της Εθνικής θα είναι όσα θα είναι τα κέρδη της Eurobank , της Alpha bank , της Πειραιώς και της Marfin μαζί.
Είναι προφανές λοιπόν ότι διαθέτει αυτή την περίοδο τον καλύτερο μηχανισμό παραγωγής κερδών. Βέβαια έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τα μεγάλα και έκτακταέσοδα από τα ομόλογα αλλά αυτό σχετίζεται με την ευελιξία του ενεργητικού. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι αναλογικά η Εθνική έως τώρα έχει διενεργήσει χαμηλότερες προβλέψεις σε σχέση με την Eurobank ή την Alpha bank.
Γεννάται το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι ίσως απλή , σταστεγαστικά όπου κατέχει ηγετική θέση οι εξασφαλίσεις λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας. Στα καταναλωτικά αναπτύχθηκε με μέτρο αν και υπήρξαν και κάποιες υπερβολές στο παρελθόν ενώ στα επιχειρηματικά παραδόξως παρά την ανάπτυξη οι επισφάλειες ήταν ορθολογικές.
Αν το 2009 δεν καταγραφεί επιδείνωση στους δείκτες NPls της Εθνικής τότε είναι προφανές ότι κάτι καλά έκαναν οι διοικούντες στην Εθνική. Η Εθνική είναι μακράν η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και προφανώς διαθέτει πολύ υψηλή ποιότητα. Η Εθνική λοιπόν όχι τυχαία αυτή την περίοδο διαθέτει το καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης.
Αξιολογώντας τις ιδιωτικές τράπεζες προφανώς και ξεχωρίζει η Eurobank. Το 2006 ή το 2007 στην ερώτηση ποια τράπεζα διέθετε το καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο η απάντηση θα ήταν η Eurobank. Μεγάλη ανάπτυξη , διαστρωμένη σε πολλά επίπεδα , μεγάλη παραγωγή κερδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα με το business plan του παρελθόντος η Eurobank θα εμφάνιζε κέρδη 1,5 δις ευρώ το 2009 και τώρα θα εμφανίσει περίπου 400 εκατ ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
Στην Eurobank όμως γνώριζαν ότι η επιθετική ανάπτυξη έχει ρίσκο και σε μια περίοδο κρίσης η ανάπτυξη του παρελθόντος θα ήταν τροχοπέδη στο μέλλον. Η διεθνής κρίση επηρέασε περισσότερο την Eurobank κυρίως όχι τόσο λόγω προβλέψεων για προβληματικά δάνεια αλλά κυρίως γιατί την υποχρέωσε να αλλάξει τραπεζική κουλτούρα. Όχι αθρόα ανάπτυξη αλλά λελογισμένη. Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank είναι πιο συντηρητικό , πιο δομημένο και προφανώς πιο ανθεκτικό στην κρίση.
Η τράπεζα πήρε τα μέτρα της κατάργησε το open 24 ουσιαστικά , χορηγεί δάνεια με μεγαλύτερη προσοχή και στοχεύει σε μια ισόρροπη ανάπτυξη ενώ επενδύει και στα στελέχη όσο καμιά άλλη. Για την Alpha bank η συντηρητική προσέγγιση του παρελθόντος αποτελεί πλεονέκτημα ωστόσο εμφάνισε αυξημένες προβλέψεις λόγω επιχειρηματικών δανείων και λιανικής που όμως θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν δικαιολογημένα. Χωρίς εξάρσεις μάλλον αποτελεί την μέση λύση μεταξύ Εθνικής και Eurobank όσον αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr