Το δίλλημα δεν είναι τόσο προφανές γιατί από την μια πλευρά οι τράπεζες μπορούν να καταφεύγουν στην ΕΚΤ και να αντλούν ρευστότητα με επιτόκιο 1% αλλά λαμβάνουν ρευστότητα μόνο για ένα χρόνο ή μικρότερες περιόδους.
Ταυτόχρονα κάθε φορά που καταφεύγουν στην ΕΚΤ υποχρεώνονται να δεσμεύουν πολύ καλής ποιότητας δάνεια μόνο ΑΑΑ δηλαδή πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Στο αντίποδα έχουν ως εναλλακτική λύση να καταφύγουν στην αγορά , στους διεθνείς επενδυτές στις διεθνείς αγορές και να αναζητήσουν ρευστότητα μέσω εκδόσεων ομολογιακών δανείων πληρώνοντας όμως 4,5% για τα κοινά ομολογιακά έως 3 έτη ,5% με 5,5% για τα κοινά ομολογιακά δάνεια έως 5 χρόνια, 4% για τις καλυμμένες ομολογίες και 8,25% για τις υβριδικές εκδόσεις.Προφανώς οι τράπεζες όταν καταφεύγουν στις αγορές πληρώνουν πολύ ακριβότερα. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα χρόνο για 1 δις ευρώ μέσω της ΕΚΤ μια ελληνική τράπεζα θα πληρώσει επιτόκιο 10 εκατ ευρώ και μέσω της αγοράς θα πληρώσει 45 εκατ ευρώ.
Θεωρητικά λοιπόν η ΕΚΤ έχει το πλεονέκτημα όμως οι τράπεζες γιατί προτιμούν τις αγορές; Οι τράπεζες απευθυνόμενες στις αγορές μπορεί να πληρώνουν ακριβότερα την άντληση ρευστότητας αλλά κερδίζουν από το γεγονός ότι αποκτούν κεφάλαια για διαστήματα 3 ετών και όχι έως 1 έτος από την ΕΚΤ. Οι τράπεζες πάντα επιθυμούν μακρές περιόδους συνήθως 3 με 5 χρόνια και είναι προφανές,άλλο είναι να επιστραφούν 1 δις ευρώ σε ένα χρόνο και άλλο να επιστραφούν 1 δις ευρώ σε τρία χρόνια.
Πάντως οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τις προσπάθειες άντλησης ρευστότητας μέσω των αγορών ή μέσω ΕΚΤ. Ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς ολοκλήρωσε νέες τιτλοποιήσεις δανείων συνολικού ύψους 3,5 δις. ανεβάζοντας το συνολικό ύψος σε 5,1 δισεκ. από την αρχή του έτους. Οι ττλοποιήσεις αυτές θα χρησιμοποιούν μελλοντικά για ρευστότητα.
Ταυτόχρονα η Εθνική σχεδιάζει καλυμμένη ομολογία ύψους μεταξύ 1 και 1,5 δις ευρώ απευθείας από την αγορά ώστε να επιμηκύνει τον χρόνο διακράτησης της ήδη υψηλής ρευστότητας της που αγγίζει τα 10 δις ευρώ. Η Alpha bank σχεδιάζει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 500 εκατ ευρώ ενώ στόχος είναι να διαθέτει έως το τέλος του 2009 απόθεμα ρευστότητας 16 δις ευρώ. Η Eurobank έχοντας αντλήσει σε κεφάλαια και ρευστότητα πάνω από 1,4 δις ευρώ , εξετάζει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μάλλον 300 εκατ ευρώ ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί και υβριδική έκδοση η οποία όμως είναι ακόμη υψηλής τιμολόγησης 8,25% ήταν το επιτόκιο που πλήρωσε η Eurobank στην έκδοση των 300 εκατ ευρώ.
Οι τιτλοποιήσεις της Πειραιώς
Στις 14 Αυγούστου 2009 ολοκληρώθηκε η πρώτη τιτλοποίηση που αφορούσε δάνεια χρηματοδοτικής μίσθωσης της Πειραιώς Leasing Χρηματοδοτικές Μισθώσεις ύψους 540 εκατ. Σημειώνεται ότι το 51% του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου αξιολογήθηκε με "Αaa" από τον οίκο Moody's.
Την ίδια ημερομηνία, ολοκληρώθηκε η δεύτερη τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών της τράπεζας ύψους 558 εκατ. Το 68% των εκδοθέντων τίτλων αξιολογήθηκε με "Αaa" από τον οίκο Moody's. Στις 17 Αυγούστου 2009 ολοκληρώθηκε η τρίτη τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων της Τράπεζας ύψους 2,352 δισ. ευρώ Το 71% των εκδοθέντων τίτλων αξιολογήθηκε με "Αaa" από τον οίκο Moody's. Οι τίτλοι με διαβάθμιση AAA και των 3 τιτλοποιήσεων είναι αποδεκτοί για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr