Πριν καιρό μια απόφαση του διοικητή της τράπεζας Τ. Αράπογλου να ανανεώσει για 1,5 χρόνο της θητείες ορισμένων γενικών διευθυντών προκάλεσε έντονη αναστάτωση που για λόγους αρχής δεν ήρθε στην επιφάνεια. Ουσιαστικά είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί η θητεία Αράπογλου με την θητεία των βασικών διευθυντικών στελεχών της τράπεζας. Η αύξηση κεφαλαίου βρισκόταν σε εξέλιξη και τα βασικά στελέχη δεν γνώριζαν το τι μέλλει γεννέσθαι.
Ο Τ. Αράπογλου συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει ένταση , δεν είναι τυχαίο ότι 2 με 3 γενικοί διευθυντές του έθεσαν θέμα για την θητεία τους πήρε μια ορθή απόφαση , συγκάλεσε διοικητικό συμβούλιο στο οποίο αποσαφηνίσθηκε το θέμα. Πλέον η θητεία των γενικών διευθυντών έχει ανανεωθεί για 3 χρόνια. Όμως οι γενικοί διευθυντές ήδη ανησυχούν για ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι προφανές ότι προβληματίζονται έντονα. Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γενικών διευθυντών της Εθνικής τράπεζας δεν επιθυμεί γνωστό κορυφαίο τραπεζικός στέλεχος να μεταβεί στο management.
Στην Alpha bank ο ρόλος της οικογένειας Κωστόπουλου είναι καθοριστικός. Σε συναντήσεις της διοίκησης η φράση «ας αποχωρήσουν οι υπόλοιποι για να αποφασίσει η οικογένεια» είναι μνημειώδης και αντικατοπτρίζει την οικογενειοκρατική αντίληψη που επικρατεί. Σε γενικές γραμμές έριδες δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια καθώς η μαυσωλικού τύπου μυστικοπάθεια δεν επιτρέπει πολλές διαρροές. Κατά καιρούς είχε βρεθεί στο στόχαστρο ο Μ. Γιαννόπουλος αλλά εσχάτως όλα κυλούν ήρεμα.
Στην Eurobank οι αυξημένες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια οδήγησαν σε καρατομήσεις στον τομέα των καρτών. Ορισμένοι άσπονδοι «φίλοι» του Β. Μπαλλή πήγαν να του «φορτώσουν» το πρόβλημα αλλά είναι γεγονός ότι ο Β Μπαλλης έχει κάνει καλή δουλειά παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν με τα δάνεια και την αποτυχία του πειράματος open 24. Για την ιστορία πρέπει να τονιστεί ότι οι κατά καιρούς αναφορές σε στελέχη της Eurobank δεν προέρχονται από τρίτους δηλαδή στελέχη άλλων τραπεζών αλλά από τα ίδια τα στελέχη του ομίλου εξυπηρετώντας αλλότριους σκοπούς.
Στην Πειραιώς μετά την αποχώρηση Κολλακίδη και εσχάτως την αποχώρηση Προβόπουλου το management ασκείται από τον Μ Σάλλα επί της ουσίας στην λογική του ενός ανδρός αρχή. Ως εκ τούτου οι έριδες ανήκουν στο παρελθόν.
Στην Κύπρου ο Ανδρέας Ηλιάδης καταφέρνοντας να ηγηθεί της τράπεζας απέδειξε ότι διαθέτει όλα τα προσόντα ενός ικανού manager. Όμως στην αρχή οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Είναι γνωστές οι άκρως τυπικές έως κακές σχέσεις μεταξύ του Χ. Σταυράκη με τον Α Ηλιάδη. Ο τωρινός υπουργός Οικονομίας της Κύπρου Χ Σταυράκης, ήθελε να καταλάβει την θέση του manager στην τράπεζα Κύπρου , το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε Ηλιάδη, ο Σταυράκης αποχώρησε με αποζημίωση 2,5 εκατ ευρώ και από τότε , συνομιλούν τυπικά.
Στην ΑΤΕ , έριδες με την έννοια των μαχαιρωμάτων σε επίπεδο διοίκησης δεν παρουσιάσθηκαν κυρίως λόγω της πολύ άτεγκτης στάσης του Δημήτρη Μηλιάκου που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του. Ο Μηλιάκος πάντως βάλλεται από τον Ανωμερίτη πρώην υπουργό και νυν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος μάλιστα συνεχίζει να πληρώνεται από την ΑΤΕ καθώς κατέχει την θέση του τμηματάρχη αλλά είναι αποσπασμένος.
Στον όμιλο της Marfin δεν έχουν ξεσπάσει κόντρες σε επίπεδο κορυφής. Η αδιαμφισβήτητη παρουσία Βγενόπουλου δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Στο παρελθόν πάντως αξιοσημείωτες ήταν ο κόντρες Χασιώτη και Τσαμουργκέλλη στην Geniki bank , Κελτσόπουλου με Θεοχαράκη στην Εγνατία αλλά και Τσουπίδη με Καμινάρη στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr